image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Гроші віддали дітям, а не службовцям казначейства

12:16 27.03.2019

Незабаром у дитсадку села Промінь відкриють додаткову групу. На ці потреби з районного бюджету передбачено понад 90 тис. грн. Направити кошти на розвиток дошкільної освіти вирішили депутати під час засідання 30-ої сесії райради, яке відбулося 21 березня.

Додаткові ресурси спрямували на потреби малечі

Пропозицію висунув депутат райради Льова Маргарян.

— Для відкриття другої групи дошкільнят є меблі, але не вистачає фінансування заробітної плати на 3,5 одиниці штатного розкладу. Тому від мешканців села Промінь прошу виділити 94 тис. грн. на ці потреби. У вересні дитсадок вже фінансуватиметься за рахунок бюджету Промінівської сільради, — уточнив він.

Також до колег звернулася депутат райради Оксана В’юник з проханням виділити додаткові 50 тис. грн. на слухові апарати для дітей з відповідними вадами.

— У нас вже передбачено 50 тис. на слухові апарати, але пропоную ще закласти 50 тис., тому що слуховий апарат коштує від 25 до 76 тис. грн. В Мелітопольському ж районі четверо дітей з відпо-відними захворюваннями. Якщо взяти навіть найменшу ціну — 25 тис., то на чотирьох вийде 100 тис., — наголосила депутат.

Цю пропозицію народні обранці підтримали.

Казначейству відмовили у проханні

Депутати також розподілили вільні залишки бюджету.

Та одне з питань порядку денного викликало у деяких депутатів невдоволення, а саме — виділення коштів Мелітопольському управлінню казначейської служби на покращення матеріально-технічної бази.

— Це держустанова, яка створена, підпорядковується та фінансується з держави. І не треба її проблеми перекладати на наші плечі. Хай держава виділяє кошти на ці статті витрат — на нове обладнання, — обурювалася депутат Оксана В’юник.

Начальник Мелітопольського управління Державної казначейської служби Людмила Шакуріна пояснила, що обладнання вже давно потребує заміни на нове, бо не витримує навантаження. В свою чергу депутат Сергій Сметанін звернувся до колег з проханням підтримати виділення коштів, тому що ця установа обслуговує бюджетні організації району.

У підсумку районні обранці не підтримали рішення про виділення коштів казначейству.

З безкоштовним інсуліном — проблема

Під час сесії депутатів ознайомили із діяльністю медзакладів району в умовах реформування. Про це розповіла заступник голови райдержадміністрації Ольга Станчевська.

— За кошти районного бюджету та за рахунок вільних залишків медичної субвенції придбано 13 персональних комп’ютерів та ще 10 отримано в рамках проекту Світового банку, — зазначила вона.

Також зауважила, що, як і минулого року, в районі діє програма «Доступні ліки».

— В 2018 році на «Доступні ліки» було виділено понад 1,4 млн. грн., вони були освоєні в повному обсязі. У 2019 році виділено на три місяці кошти в сумі 300 тис. грн., — додала Ольга Станчевська.

У підсумку слово взяла заступник голови райради Людмила Шляхтіна. Вона зачитала звернення депутатів райради до Кабінету міністрів України щодо виділення з державного бюджету додаткових коштів на закупівлю інсуліну для хворих на цукровий діабет мешканців Мелітопольського району. Вона зауважила: виділена сума не в змозі в повному обсязі забезпечити лікування пацієнтів. Так, загальна потреба коштів на препарати інсуліну в районі складає 1 млн. 743 тис. 931 грн., а до кінця року не вистачає 914 тис. 861 грн.

Всього на розгляд депутатів було представлено 30 питань, за більшістю з них рішення прийняли пакетним голосуванням.