image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Історичний урок до Міжнародного Дня визволення в’язнів фашистських концтаборів «Щоб не повторилося ніколи!»

16:33 11.04.2019

Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна державою. Саме тому Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів — пам’ятна дата, що відзначається громадськими організаціями та окремими органами влади як в Україні, так і за її межами.

11 квітня до Мелітопольського міського краєзнавчого музею о 10:00 завітали учні 8-го класу Мелітопольського ліцею №5 саме в той день, коли в 1945 року, в’язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

Діти дізнались, що концтабір або концентраційний табір – табір-в’язниця для військовополонених і цивільних у воєнний час або у країнах з тоталітарним режимом. Концтабори фашистів сумно прославилися нелюдською жорстокістю до в`язнів і неможливими умовами утримання. З`являтися ці місця ув`язнення стали ще до приходу Гітлера до влади, і вже тоді ділилися на жіночі, чоловічі та дитячі. Містилися там, в основному, євреї і противники нацистського ладу.

На територіях Німеччини, союзних і захоплених країн створювалися фашистські концтабори. На заході говорили про основні з них: Саласпілс, Равенсбрюк, Бухенвальд, Освенцим, в яких, на жаль, опинилися і наші мелітопольці – Крохмальов Г.А., Водкін В.В., Зінченко І.В., Турко І.А., Міненок М.О., Філонова П.О., Ханіна Є.О. Також згадували і про концентраційні табори на території України – «Сирецький», «Бабин Яр», «Дарницький».

Протягом зустрічі обговорювали документальні відео-фрагменти та робили висновки про те, що для людей, які пройшли всі жахи війни, найголовнішою цінністю є мир. Що сторінки минулого не треба забувати ніколи. Важкий шлях пройшло «покоління війни» – голод, тяжка, виснажлива праця та багато інших випробувань. Ті, що залишилися в живих, сьогодні згадують минуле з болем. Скупі сльози навертаються на очі вцілілих сьогоднішніх ветеранів, а в серцях відлунює тривожне «головне, щоб це більше не повторилося!», «Щоб не повторилося ніколи!».

Наприкінці зустрічі учні ознайомилися з експонатами, які присвячені темі концентраційних таборів – нашивки на одяг в’знів, емблемою плану «ОST» та дерев’яним черевиком — Holzschuhe (хольцшуг). А також отримали пам’ятки з короткою інформацією про пам’ятну дату 11 квітня.