image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Бережуть історію села

15:08 17.04.2019

Гроші на надгробок збирали всім миром

17 квітня мешканці Астраханки, школярі та районне керівництво зібралися на пам’ятний мітинг біля могили загиблого на Донбасі українського воїна Олександра Сизова.

Він не мав рідних, тож опікуються місцем поховання мешканці села. До зони проведення АТО Олександр Сизов потрапив у 2015 році, а восени 2016 загинув, посмертно він нагороджений орденом «За мужність» третього ступеню.

Астраханський сільський голова Микола Григор’єв розповів, що, хоча чоловік фактично все життя прожив у Мелітополі, астраханці вважають його своїм земляком, бо тут народилися та виросли його батьки, які також поховані у населеному пункті. Тож і на надгробок селяни збирали кошти спільними зусиллями.

Сільський голова подякував всім за небайдужість. Зокрема, гроші на ці цілі надали Яків Херсонець, Іван Шеремет, Ігор Журавльов, Федір Губенок, працівники сільської амбулаторії, будинку культури, комунального підприємства, сільської ради, школи та ПП «Златьєв».

Голова Мелітопольської райдержадміністрації Сергій Селевич подякував усім небайдужим громадянам за їх турботливе ставлення до збереження пам’яті про земляків. Він зауважив, що Олександр Сизов був молодою людиною, яка могла б прожити гідне життя, але ворожа куля згубила його у розквіті сил.

Пам’ять про Олександра Сизова та всіх загиблих українських воїнів присутні вшанували хвилиною мовчання.

Назвали сквер на честь героїчних жінок

Ще один важливий крок, який селяни зробили для збереження спогадів про своїх земляків — вони назвали на честь місцевих мешканок Марії Панкратової та Феодосії Басаєвої сквер. Таке рішення прийнято задля вшанування жінок, які здійснили справжній подвиг у роки Другої світової війни.

Марія Панкратова та її донька Феодосія Басаєва прийняли до родини двох дівчаток-єврейок і вберегли їх від німецьких поліцаїв. В той час жінкам така прихильність могла коштувати життя.

За це єврейський народ присвоїв їм звання «Праведників народів світу» та викарбував імена селянок на стіні пошани.

Сквер створено коштом місцевого бюджету, на нього вже витрачено понад 600 тис.грн. Астраханський сільський голова Микола Григор’єв зазначив, що активну участь у облаштуванні цієї території беруть місцеві жителі.

Наразі у сільській раді працюють над створенням ме-моріальної дошки з іменами жінок, а також над іншими напрямами благоустрою скверу.

Сільський голова впевнений: цей куточок села стане справжньою гордістю та окрасою і радуватиме не одне покоління астраханців.