image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

До результату — шляхом вирішення проблем

15:55 17.04.2019

Реконструкція зливової каналізації на вул. Героїв України від перетину з пр. Б. Хмельницького до вул. Стамболі триває вже місяць. Кошти на роботи були виділені субвенцією обласної ради на природоохоронні заходи (7,5 млн. грн.). Тут передбачається виконати ремонт системи водовідведення міської каналізації, відновлення зливової каналізації, розширення проїжджої частини, відновлення дорожнього покриття, створення нових тротуарів.

— Ми отримали порцію нарікань через те, що наш міський зелений фонд зазнав втрат, — зауважив міський голова Сергій Мінько. — Але якщо згадати і подивитися архівні матеріали, в якому стані були акації на цієї дільниці, стає зрозуміло, що ніякої естетики і корисного навантаження від цих дерев не було. Ми компенсуємо ці втрати, і на кожне викорчуване дерево буде висаджено як мінімум одне нове, але вже з урахуванням розширення доріг та підбору тих дерев, які можуть легко переносити природно-кліматичні умови нашої території і не вимагають додаткового догляду.

Далі міський голова продовжив пояснювати ситуацію:

— Також робиться перехоплення для зливових стоків. Щоб під час дощів великого розгону потоку води не було, частина його буде відводитися в бік вул. Костенка. Адже під час сильних злив у нижній частині міста в районі міськ-відділу поліції постійно збирається велика кількість води. Це рішення було прийнято, щоб відвести частину води вбік моторного заводу і розвантажити цей район. Ці роботи вимагатимуть додаткових коштів, як і прохання городян прокласти до їхніх домівок додаткову ділянку тротуару. Ми намагаємося задовольняти такі прохання.

Терміни закінчення робіт неодноразово переносилися через появу додаткових супутніх завдань і перенесення частини опор ліній електропередач. Але основні роботи вже виконані. Підрядник пообіцяв завершити роботи в цьому районі до 11 травня.

Один з мешканців домів вздовж ремонтованої дороги висловив незадоволення якістю робіт. За його словами, в будинку, котрим він володіє, оголили фундамент, але не закріпили:

— Підуть тріщини по будівлях, — вважає Андрій Вєтров. — В мене всередині зроблений ремонт. Я намагався телефонувати, але марно. Я в будівельній сфері 15 років і бачу, що це робиться не професійно.

Проте обурений місцевий мешканець не захотів висловити свої претензії особисто меру та керівнику робіт.

— Я нагадаю, в якому стані була ця ділянка. Фундамент підпирався за рахунок тротуару. Тротуар тут не просто відновлять. Він буде виконаний з конструктивними змінами. Використовується бордюрний камінь, а не земля, яка може бути розмита. Тому ситуація покращилася. Не так, як вимагають сучасні стандарти, але нам виділили 7,5 млн. грн. на природоохоронні заходи. Звідки ж нам взяти кошти на реконструкцію фундаментів усіх будинків? Ця проблема вирішується за рахунок інших джерел. Всі хочуть все і одразу, але таке буває тільки в казках, — резюмував міський голова.

Тут же до мера підійшли мешканці сусідніх будинків і попросили його допомогти з вирішенням проблеми заміни труб каналізації. Сергій Мінько запропонував, поки тривають роботи, скооперуватися всім, кому потрібні такі роботи:

— Розкрито дорожнє покриття, тротуари, ведуться роботи. У нас є механізми, люди. Скиньтесь на матеріали, надайте їх, а ми відновимо. Але не зволікайте! 11 травня звідси вже піде техніка.