image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Зустріч-розповідь «Видатна постать нашого краю» (до 175-річчя з дня народження А.В.Корвацького)

16 квітня 2019 року в Мелітопольському міському краєзнавчому музею відбуласьзустріч-розповідь «Видатна постать нашого краю», присвячена 175- річчя з дня народження А.В.Корвацького – земського лікаря, садовода, краєзнавця і громадянина.

Андрій Васильович Корвацький — земський лікар Мелітопольського повіту —  яскравий представник  передової вітчизняної інтелігенції другої половини 19 сторіччя. Народився він у 1844 році у Херсоні. Мріяв стати хірургом.  У 1868 році почав навчатися у Санкт-Петербурзькій Медико-Хірургічній Академії, яка була осередком всього новітнього в науці, але не закінчив навчання, в 1869 році Корвацький був звільнений з Академії за участь у студентських заворушеннях проти бюрократичних порядків, які панували в Академії. В 1873 році Корвацький А.В. від’їжджає до Німеччини, де вступає у Вюрцбурзький університет (найстаріший у Європі, заснований в 1403 p.).

По закінченню університету в 1877 році, Корвацький отримує диплом хірурга, але коли повернувся додому, практикувати зразу не міг, бо треба було підтвердити диплом, що він і зробив, здавши екстерном іспити у Київському імператорському університеті ім. Святого Володимира.
З 1879 року і до кінцясвогожиття – Корвацькийпрацюєземськимлікарем у Мелітополі. В 1897 роцівінзаснувавсанітарнустанцію, в 1898 створив міськумедичнубібліотеку, яка існує і зараз.
В 1883 році почав науковусадівничудіяльність. На рухомихпісках у селіСеменівка заклав першийдослідний сад і виноградник на площі один гектар.
У 1887роціпіслявивченняособливостеймісцевоїгідрологіївідкривсвердловину з глибокогоБучакського горизонту, вода якоїрекомендувалася як мінерально-лікувальна.

Завдяки великій багатогранності діяльності для суспільства А.В. Корвацький є яскравим прикладом відданості своєму покликанню лікаря і громадянина.

На зустріч запрошені учні Аграрного ліцею м.Мелітополя.

Спеціальними гостями музею в цей день стали члени ГО «Спілка краєзнавців Мелітопольщини» Сакун Валерій Васильович, Алексєєв Олександр Миколайович, Крилов Микола Володимирович, які також розповіли багато цікавих фактів з життя родини Корвацьких.Була представлена тематична презентація «Андрій Васильович Корвацький – земський лікар, садовод, краєзнавець і громадянин» та уривок відеофільму «ЗвездаКорвацького».

Зустріч підготували наукові співробітники відділу природи музею Ольга Саварець та Олена Мельничук.