image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Люди з інвалідністю питали про субсидії

12:59 16.05.2019

10 травня в Мелітопольському товаристві людей з інвалідністю відбулася зустріч за «круглим столом» з представником Управління соціального захисту населення — головним фахівцем відділу прийняття рішень Ольгою Борисенко. Вона пояснила, як оформлюються субсидії і що для цього треба робити.

Звісно, в першу чергу всіх присутніх цікавило, чи є якісь пільги саме для людей з інвалідністю. Бо ж це дуже вразлива категорія населення, і для неї важливо використовувати всі можливості економії. Але, як виявилося, ніяких пільг немає, і всі отримують субсидії на загальних умовах.

Багатьох цікавило, чи стане проблемою для одержувачів субсидій ситуація з «Електромережею».

— Якщо з травня, на час перерахунку за субсидіями, заборгованість становитиме більше 1 місячного нарахування, то субсидія не буде нараховуватися, — пояснила Ольга Борисівна.

Тим, у кого з вини «Електромережі» в платіжках стоять неправильні нарахування, вона порадила принести довідку про те, що в них дійсно немає заборгованості на 1 травня.

Також Ольга Борисенко закликала після подання документів поцікавитися у співробітниць УСЗН, чи всі документи подані так, як треба. Адже відсутність якоїсь довідки призведе до того, що субсидію ви не отримаєте.

Те, що зараз субсидія видається готівкою, дає змогу спрямовувати кошти, зекономлені на одній послузі, на оплату інших.

Слід зазначити: якщо комусь не подобається, як з ним спілкується фахівець, завжди можна звернутися до керівника відділу. Ці установи відкриті для зручності населення.

Питань у присутніх накопичилось багато. Вони намагалися прояснити все про оплату комунальних послуг, про субсидії і не тільки. Людей дратує те, що останнім часом різні підприємства, які надають комунальні послуги, стали приносити платіжки у різний час. І кожне з них вимагає сплати протягом кількох днів. Це, можливо, було не дуже актуальним раніше, але зараз, коли буде нараховуватися пеня на заборгованість, це викликає стурбованість. Бо ж ті, хто сплачує через Інтернет, мають змогу це робити будь-коли, а людям з інвалідністю, та й пенсіонерам буде важко тричі на місяць ходити до банку чи до поштового відділення.

Дуже цікавило питання, що робити батькам, у яких зареєстровані діти, що проживають в іншому місті і не мають свого житла. Але на це питання відповідь одна — треба виписувати всіх, хто не живе з вами. Хоча й не зрозуміло, куди саме їх виписувати.

Також присутні питали, навіщо кожного разу, подаючи документи, приносити нові папки.

— Документи — зрозуміло, а папки? Ми ж півроку тому тільки приносили, вони ж не могли так швидко зноситися. В нас і так пенсія мізерна, щоб витрачати зайві кошти.

Дехто скаржився на необхідність здійснювати комунальні платежі через термінал. Виявилося, що багато людей не вміють цього робити і взагалі з сучасною технікою погано справляються. Спочатку працівники банківських установ охоче допомагали їм у цьому, але останнім часом вимагають вчитися робити все самостійно. Щодо цієї проблеми, керівник товариства Альбіна Демідова запросила присутніх підтримати новий проект з організації на території товариства інклюзивного мобільного комп’ютерного класу (№18 в бюджеті участі, категорія Освіта) з 10 комп’ютерами. УСЗН вже погодилося придбати ці комп’ютери для товариства. Проект дасть змогу людям з обмеженими можливостями навчитися створити свій електронний кабінет і сплачувати комунальні послуги через комп’ютер, навчитися користуватися технікою і працювати в інтернеті.