image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

В селах чекають молодих лікарів

Більшість сімейних лікарів у районі уклали максимальну кількість декларацій з пацієнтами. Про це та інші питання медичної реформи розповіла під час засідання координаційної ради головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Тверда.

Тягар для місцевих бюджетів

Олена Тверда проінформувала очільників місцевих органів влади про стан справ з укладанням декларацій селян з сімейними лікарями.

— Єдиний лікар у Семенівській сільраді, який підписав 1 тис. 257 декларацій, всі інші набрали граничну кількість, тож вони більше не мають права укладати договори з пацієнтами, — уточнила вона.

Олена Тверда нагадала, що ФАПи та ФП району утримуються коштом бюджетів сільських рад.

— Всі сільради одержали кошторис на утримання цих медзакладів у 2019 році, це комунальні послуги, невідкладна допомога та заробітна плата працівникам. На 2019 рік з урахуванням мінімальної зарплати, яка є сьогодні, на утримання ФАПів та ФП необхідно майже 5 млн. грн.

Та не всі сільські голови радіють такій новині, бо більшість місцевих керівників спантеличені і не знають, де брати кошти на утримання медзакладів.

Олена Тверда розповіла, які дослідження можна зробити у закладах ПМСД.

— У ці кошти в сумі 370 грн. за одну укладену декларацію входить зарплата лікаря та медсестер, які закріплені за лікарем. Також це і надання невідкладної допомоги, придбання ліків, реактивів для лабораторій. Загальний аналіз сечі, крові, глюкоза — це все входить у гарантований пакет, — зазначила лікар.

Чи залишаться інтерни?

Крім цього, керівниця медзакладу доповіла, що наразі дві сільради прийняли програму з фінансової підтримки молодих спеціалістів.

— Дві сільради — Новенська та Астраханська, прийняли програму з фінансової підтримки молодих фахівців, тобто ті молоді спеціалісти, які є на цих територіях, фінансово захищені та не збираються нікуди йти. У Новому лікар забезпечений житлом.

Вона також звернулася до сільських голів з проханням заохотити медпрацівників з числа молодих фахівців працювати на підвідомчих територіях.

— З 1 серпня до нас завітають чотири молодих фахівці, це інтерни. І поки вони проходитимуть практику, ми маємо подумати, як та чим можна їх зацікавити. Адже новий лікар навряд чи зможе укласти відразу 1800 декларацій, а від цієї кількості залежить його зарплата, — зауважила Олена Тверда.

Ліки за електронними рецептами

Окремо Олена Тверда зупинилася на реалізації урядової програми «Доступні ліки». Вона розповіла, що виписано більше півтори тисячі електронних рецептів, з них тисяча отоварена. Наразі, безкоштовні ліки за електронними рецептами можна отримати у деяких аптеках мережі «Народна аптека», аптечних закладах ФОП Лось Олена Анатоліївна, Брага Едуард Леонідович та КП «Центральна міська аптека № 171».

Підбиваючи підсумки обговорення медичних питань, голова райради Олександр Мордик та голова райдержадміністрації Сергій Селевич наголосили на необхідності проведення подальшої роботи щодо укладання декларацій та заохочення молодих спеціалістів до роботи у сільській місцевості.