image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Всім урожаям урожай

Мелітопольські хлібороби зібрали найвищий вал зернових культур за останні 20 років

Валовий збір зерна по Мелітопольському району склав понад 164 тис. тонн, з середньою урожайністю 40,6 ц/га, а урожайність озимої пшениці-найвища в Запорізькій області і дорівнює 45 ц/га. Саме такі результати були оголошені під час підбиття підсумків збору врожаю 2019 року.

Кращі в області, але ціни не радують

Таким чином Мелітопольщина вже третій рік поспіль увійшла до трійки лідерів жнив по Запорізькому краю. Сільгоспвиробники радіють високим показникам, але традиційно не обходиться без ложки дьогтю. Бо, незважаючи на високий вал і врожайність, аграрії можуть отримати коштів менше, ніж торік. І це через ціни, які нижчі, ніж у 2018 році.

— Все добре, залишилось тільки реалізувати за гарними цінами. Ціна зараз підросла, але ми бажаємо більшого, трохи притримаємо зерно у складах, будемо чекати кращих цін. У порівнянні з минулим роком вони на 30% нижчі, — зазначив директор ТОВ «АФ «Мир» Володимир Кривошеєв.

Директор ПАТ «Весна 1» Алет Аблямітов також вартістю врожаю невдоволений, але чекати кращого часу не буде.

— Врожаєм задоволені, цей рік для Мелітопольського ра-йону досить вдалий, але ціни бажають кращого. Та треба продавати, бо необхідно закупити посівний матеріал та добрива на вересень, — каже він.

Задоволений результатами жнив приватний підприємець Олександр Кудикін, але погоджується з колегами щодо цін, які не є адекватними для такого врожаю.

— В основному зернозбиральна кампанія завершилася нормально, техніка добре відпрацювала. Люди добре відпрацювали, всім велика подяка. Погода нам сприяла, щоправда, зараз опадів не вистачає, хотілося б ще трішки опадів. Але, як кажуть, не проси у Бога дощу, проси врожаю, сподіваємося, що врожай соняшнику буде добрим.

Хто сформував основний вал зерна

Під час підсумку жнив аграріїв привітали очільники району — голова Мелітопольської райдержадміністрації Сергій Селевич та голова Мелітопольської районної ради Олександр Мордик.

Сергій Селевич зазначив, що за 20 років Мелітопольщина зібрала найкращий врожай. Він розповів, що першим по валу зерна цього року знову стало приватне підприємство «Могучий», там намолотили 19 199 тонн зерна з площі 3 526 га, середня врожайність у господарстві склала 54,4 ц/га.

В районі ще дев’ять підприємств отримали вал зерна від 5 000 до 11 000 тонн. До цього переліку увійшли: ДП «ДГ «Відродження», ПП «Цареводарівка», СБК «Дружба», ТОВ «Фрідом Фарм Терра», ПАТ «Весна 1», ТОВ «АФ «Мир», ФГ » Степове», ТОВ «Енергія 2000», ТОВ «Агро-Вільне», їх сумісний вал дорівнює 38% з загального валу зерна по району.

Сергій Селевич привітав трударів із такими гідними показниками.

А Олександр Мордик наголосив, що гідні результати жнив означають: наші сільгоспвиробники щоденно вдосконалюють підходи до роботи, а тому цьогоріч Мелітопольщина та й і вся Україна буде з хлібом.

Також до вітальних слів приєднався й Мелітопольський міський голова Сергій Мінько, який незабаром отримує мандат народного депутата, він запевнив аграріїв, що на новій посаді сприятиме розв’язанню проблем сільськогосподарської галузі .

Погода та удача мають значення

Під час заходу були нагороджені переможці та призери змагання зі збирання врожаю ранніх зернових культур у 2019 році. Так, перше місце серед підприємств, які мають ріллі більше 1000 гектарів, зайняло ПП «Могучий», серед підприємств, які мають ріллі від 500 до 1000 гектарів — ТОВ «Східне». ФГ «ОРСА» стало першим серед підприємств, які мають ріллі від 100 до 500 гектарів.

Директор ПП «Могучий» Микола Кишко зазначив, що цього року вал зерна на підприємстві склав 12% від всього валу по району. У господарстві це найкращий результат за декілька років, хоча з 2015 року там завжди збирали найбільшу кількість зерна. Микола Кишко стверджує, що такому результату посприяла погода.

— Не без того, що посприяла удача. Так, на пшеницю вчасно пішли дощі, якщо враховувати, що ми її добре підгодували, плюс волога з небес несе додатковий азот, то пшениця у нас була перегодована, посіви полягли. А це свідчить про те, що врожай міг би бути ще вищим, — зазначив він.

Але розслаблятися аграріям ще зарано, попереду збір соняшнику та підготовка ґрунту до посіву озимих культур під врожай 2020 року. Традиційно трохи перепочити та перевести дух трударям вдасться лише взимку.