image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вирішується доля прихистку для самотніх та безхатьків

10:22 31.07.2019

Сільські голови не можуть досягти домовленості щодо утримання стаціонарного відділення територіального центру соціального обслуговування, яке планують відкрити в Терпінні. Одні погоджуються виділяти кошти, інші наголошують, що у цьому питанні чимало підводних каменів.

Чи посильно це для місцевих скарбниць?

Нагадаємо, до недавнього часу самотні та безхатьки, які потрапили у складні соціальні умови, тимчасово утримувались в терапевтичному відділенні № 2 Центральної районної лікарні в с. Терпіння. З нового року у ЦРЛ не буде фінансових можливостей для утримання відділення, тому наразі вирішується його доля. Один з варіантів — переформувати цей структурний підрозділ у стаціонарне відділення терцентру соціального обслуговування.

Під час засідання районної координаційної ради, яке відбулося 24 липня, районні очільники, сільські голови та керівники різних організацій вкотре вирішували: бути чи не бути такій установі в районі.

Директор територіального центру соціального обслуговування Віталій Нєдєлько розповів, скільки коштів необхідно передбачити на ці потреби в бюджеті по кожній сільраді. Наприклад, найбільше мають перерахувати на ці потреби Костянтинівська сільрада — 247 тис. грн., Терпіннівська — 139 тис. грн., Новобогданівська ОТГ — 107 тис. грн. та Вознесенська сільрада — 105 тис. грн. Директор установи наголосив, що розрахунки здій-снювалися в залежності від кількості населення.

Крім цих сум, сільрада матиме виділяти кошти ще й на перебування людини в стаціонарі, а це, за підрахунками терцентру, щонайменше 2 тис. 400 грн. на одну особу на місяць.

В свою чергу Астраханський сільський голова Микола Григор’єв висловив побоювання, що в місцевій скарбниці таких коштів не знайдеться.

— Припустимо, що ми винайдемо 36 тис. грн. Але 2 тис. 400 грн. щомісяця, а це майже 29 тис. грн. щорічно, можемо і не знайти, — додав він.

Сільські голови збентежені

Також Віталій Нєдєлько наголосив: ті особи, які мають родичів, не можуть перебувати у стаціонарі, це можливо тільки, якщо за людину будуть сплачувати. На це Микола Григор’єв зауважив, що непоодинокі випадки, коли діти несумлінно доглядають своїх батьків.

— У нас є така старенька, вона спочатку була у Костянтинівці, син за гратами, наразі вийшов з в’язниці, забрав її з лікарні, відвіз до свого приятеля, там він її і залишив, пенсійну картку забрав. Тобто вона не отримує ні належного догляду, ні грошей, — бідкався Микола Григор’єв.

В свою чергу голова райради Олександр Мордик висловив думку щодо доцільності укладання індивідуальних договорів між сільрадою та терцентром.

Категоричними виявилися у цьому питанні костянтинівці: сільрада відмовилася брати участь у створенні цієї установи.

— На території сільради знаходиться своя амбулаторія, яка територіально вигідно розташована. Ми можемо свої ліжко-місця перепрофілювати, не треба додатково шукати працівників, до того ж кошти залишаться в громаді, — ствердила начальник відділу з питань діяльності виконавчих органів ради Євгенія Драчова.

На це районні очільники та сільські голови відповіли, що створення структурного підрозділу у такому форматі неможливо.

В підсумку, присутні вирішили опрацювати це питання більш детально та направити запити у сусідні райони щодо їх можливої участі у створенні відділення.