image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Бюджетники увімкнули режим економії

12:33 14.08.2019

В районній скарбниці бракує коштів. А саме — не вистачає грошей на зарплату у четвертому кварталі технічним працівникам шкіл та працівникам культури. Цю проблему обговорили на 34-тій позачерговій сесії районної ради, яка відбулася 8 серпня.

Новий рік зустрінуть з пустим гаманцем?

Заступник голови районної ради Людмила Шляхтіна пояснила, що дефіцит грошей виник через недоотримання дотації ще на початку поточного року. Так, на захищені статті, до переліку яких входить зарплата та оплата енергоносіїв, було необхідно понад 37 млн. грн., а за фактом район отримав більше 13 млн. грн. До цього часу шляхом економії та перерозподілу коштів, райдержадміністрація та райрада забезпечували бюджетників заробітною платнею. Але на кінець року такої можливості не буде, бо коштом місцевого бюджету також доводиться забезпечувати перевезення пільгових категорій громадян, постійно потребує вирішення проблема нестачі грошей на безкоштовний інсулін. Зважаючи на соціальну значущість проблеми, районні депутати ухвалили звернення до обласної влади з проханням віднайти більше 12 млн. грн. на дотацію Мелітопольському району.

Депутат невдоволений підготовкою шкіл

Під час засідання перед присутніми виступив депутат районної ради Василь Масалабов. Він повідомив про те, що Терпіннівська загальноосвітня школа не готова до початку навчального року.

Цього року у селі запрацює одразу п’ять перших класів: три в колегіумі «Джерело» і два в загальноосвітній школі. Та народний обранець стверджує, що в школі один клас зовсім не готовий, і більшість проблем переклали на батьків.

— Хто цим повинен займатися? Я взагалі не розумію. Вони (батьки — прим. автора) звертаються до мене, я їм допомагаю і фінансами, і іншим, але вибачте — є директори, є заступники, є всі служби, які за це отримують зарплатню, які можуть собі йти у відпустку на три-чотири місяці, коли йде підготовка до нового навчального року, — обурився Василь Масалабов.

Також він висловив невдоволення загальним станом будівлі навчального закладу.

На це заступник голови райдержадміністрації Ольга Станчевська запевнила, що до вересня проблемні питання будуть вирішені, бо всі закупівлі проводяться через тендер, і пришвидшити їх неможливо. Що ж до капітального ремонту школи, то найближчим часом на повне оновлення приміщення сподіватись не доводиться. Таку думку висловила начальник фінансового управління райдержадміністрації Наталя Супрун і пояснила, що в районі можливості бюджету вкрай обмежені. Про це свідчить критична ситуація із зарплатнею, тож у фінансуванні навчальних закладів доводиться обходитись з розрахунку на реальну наявність коштів.

Транспорт для нових амбулаторій є

Також на сесії прийняли рішення про клопотання перед облрадою щодо взяття на баланс спільної власності територіальних громад району — автомобілів для медзакладів. Ключі від них були передані ще в травні, але у власність району машини поки не перейшли. Планується, що новеньку техніку отримають амбулаторії сімейного лікаря, які ще будуються у с. Новомиколаївка та с. Семенівка.

Крім вищезазначених питань, депутати затвердили розпорядження голови райради про підготовку адмінбудівлі райради до опалювального сезону.