image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Селян немає кому лікувати

У Мелітопольському районі катастрофічно не вистачає сімейних лікарів. І з часом ситуація лише погіршуватиметься, бо більше половини спеціалістів вже досягли пенсійного віку.

Потрібні додаткові стимули

Цю проблему оголосив голова районної ради Олександр Мордик під час зустрічі із головами сільських рад.

— Сьогодні у нас працює 17 сімейних лікарів, з них 9 пенсіонерів. Що нас чекає?! Нас чекає те, що у нас абсолютно нікому буде надавати медичні послуги нашому населенню, — наголосив він.

Зважаючи на такі обставини, головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олена Тверда нагадала присутнім, що згідно з діючим законодавством місцева влада має всі важелі, щоб всіляко заохочувати молодих спеціалістів працювати в селах.

— Згідно з законом України, передбачено багато гарантій для молодих фахівців. А саме, органи місцевого самоврядування забезпечують розвиток та вдосконалення мережі закладів охорони здоров’я, вирішують в установленому порядку питання забезпечення медичних працівників житлом, службовим транспортом, належними умовами праці, мобільним зв’язком, комп’ютерною технікою…,- оголосила Олена Тверда.

Вона також зауважила , що саме місцева влада має заохочувати молодих лікарів фінансово і навіть може сплачувати за їх навчання. Та це, звісно, можливо лише за умови, що розмір місцевої скарбниці дозволяє такі фінансові витрати.

Йдуть працювати туди, де більше платять

До речі, деякі сільські ради вже давно надають додаткову фінансову підтримку місцевим лікарям. Наприклад, Новенська та Астраханська. А ось у Костянтинівці депутати сільської ради не підтримали пропозицію виплачувати додаткові кошти молодому спеціалісту. Про це повідомила Костянтинівський сільський голова Тетяна Горбань. Мабуть, тому сімейний лікар Катерина Ашлакова звільнилася і працевлаштувалася до Новенській амбулаторії, де сільська рада всіляко підтримує молодого медика. Таким чином, у Костянтинівці наразі дефіцит спеціалістів.

Готувати фахівців треба ще у школі

Один із варіантів для виправлення ситуації запропонував Олександр Мордик. Він передбачає навчання сільських випускників у медичних навчальних закладах коштом сільських рад. За умови, що після отримання диплому молодий спеціаліст повернеться працювати на територію.

У сільської ради також є можливість рекомендувати випускників для отримання медичної освіти, які після проходження спеціального конкурсу в першу чергу зараховуватимуться на навчання бюджетним коштом. Таку можливість гарантує постанова кабміну 417. В цьому разі, після навчання випускник медичного освітнього закладу має відпрацювати на території не менше 3 років. Але у будь-якому випадку, шанс вступити до вищого медичного закладу освіти мають лише випускники із гарною базою знань і, отримавши високі бали за результатами ЗНО.

У підсумку присутні вирішили, що центр первинної медико-санітарної допомоги спільно із відділом освіти райдержадміністрації має донести до школярів та їх батьків інформацію про пільговий вступ до медич- них університетів. А голова райради рекомендував місцевим очільникам розглянути можливості фінансування навчання випускників та заохочення молодих лікарів до роботи у селі.