image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Люди присвятили долю лісу

Головний інженер лісгоспу Володимир Прохоров нагороджений почесною грамотою Державного агентства лісових ресурсів

Державне підприємство «Мелітопольське лісомисливське господарство» стало кращим серед лісгоспів області. Традиційно підсумками роботи установи поділилися в День працівників лісу, який святкують у третю неділю вересня.

Працюють у непростих умовах

Директор підприємства Мирослав Полуліх наголосив, що успіхів вдається досягати, незважаючи на не найкращі часи для галузі.

— Три роки ми зовсім не отримували ніякого фінансування, тому ми виживали за рахунок власних коштів. Це додаткова діяльність, яка дає змогу функціонувати підприємству,- зауважив він.

Одним із таких напрямків є сільське господарство. Минулого року у лісгоспі намолотили 1010 тонн зерна озимою пшениці з врожайністю 50,1 ц/га, а у поточному році урожай цієї культури склав 1200 тонн з середньою врожайністю 61,8 ц/га. Кошти, вилучені з продажу зернових, були витрачені на розвиток підприємства, виплату зарплатні та премій.

В степу з’явилися дерева

Для Таврійського степу ліси є винятковим явищем, яке з’явилося виключно завдяки невтомній праці людини. Старо-Бердянська лісова дача (теперішнє Старо-Бердянське лісництво) стала другим штучним лісом в Україні і була створена у 1846 році. Мирослав Полуліх підкреслює: для степу лісові насадження та захисні лісосмуги є життєво необхідними. Саме за їх допомоги вдалося позбутися пилових буревіїв, які вирували у 60-70 роках минулого сторіччя.

Тому наразі триває робота по створенню лісових насаджень та догляд за вже існуючими.

У 2019 році спеціалістами посіяно 42 га нових лісових насаджень, всього до кінця року планується висадити ще 58 га дерев. За поточний рік створено 241 км нових мінералізованих смуг, проведено догляд за мінералізованими смугами на 1200 км. Не зупиняється робота і у сільськогосподарських угіддях підприємства, бо саме їх наявність забезпечує його сталий розвиток. Всього під урожай майбутнього року планується посіяти на майже 300 га озиму пшеницю.

Відвідувачі бережуть насадження

Лісничий Олександр Горшков отримав почесну грамоту, якою відзначили колектив Старо-Бердянського лісництва

Мирослав Полуліх вважає, що головною гордістю підприємства є його працівники, які попри труднощі продовжують сумлінно виконувати свою роботу. Радують спеціалістів лісгоспу і пересічні громадяни, які більш відповідально ставляться до збереження лісу.

— Культура перебування відпочиваючих у лісі значно підвищується, бо люди, які приїздять відпочивати в ліс, у більшості випадків сміття забирають із собою, не лишають вогнища без нагляду, не підпалюють ліс, — наголосив Мирослав Полуліх.

Кращим працівникам — нагороди

До професійного свята Мирослав Полуліх вручив працівникам нагороди державного та обласного рівня, грамоти і подяки від підприємства та привітав колег. Так, почесні грамоти Державного агентства лісових ресурсів отримали: тракторист Семенівського лісництва Віталій Безсонов, лісоруб Старо-Бердянського лісництва Олександр Борисенко, тракторист Богатирського лісництва Олександр Коломєєць, майстер лісу Семенівського лісництва Євген Мірошниченко та головний інженер ДП «Мелітопольське лісомисливське господарство» Володимир Прохоров.

Також були підбиті підсумки роботи серед лісництв підприємства. Так, кращим стало Старо-Бердянське, на другому місці опинилося Семенівське, третє місце посіло Богатирське лісництво.