image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

ВІЛ не відступає: лікарі радять пройти обстеження

192 мешканці району стоять на обліку з діагнозом «вірус імунодефіциту людини», з них 5 — діти. Протягом першого півріччя поточного року виявлено ще 4 пацієнти з цією недугою.

Про це розповіла заступник головного лікаря районного центру первинної медико-санітарної допомоги Яна Мандич. Вона також зауважила: вчасно призначена терапія є для хворого запорукою подальшого повноцінного життя. Саме тому в медичних закладах району приділяється велика увага виявленню ВІЛ. Зокрема, в амбулаторіях сімейної медицини кожен бажаючий може анонімно і безкоштовно зробити швидкий тест. Для цього необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Яна Мандич наголошує: обстеження є анонімним, і медики, згідно з чинним законодавством, не мають права поширювати інформацію про діагноз пацієнта.

Лікарка розповіла, що особливо важливо обстежуватись людям, які ведуть нерозбірливе сексуальне життя, часто змінюють партнерів та не користуються при цьому засобами захисту. Також найбільше ризикують підхопити ВІЛ громадяни з наркотичною залежністю. Вірус імунодефіциту — дуже підступна хвороба, вона роками може ніяк себе не проявити або вдало маскується під інші недуги. Насторожити людину мають запалені лімфовузли, часті кандидози ротової порожнини, температура тіла 37,2 — 37,5 градуса, яка тримається довгий час. Швидка втомлюваність також може свідчити про хворобу. При цьому спеціалісти наполягають: чим раніше пацієнт дізнається про ВІЛ, тим більше шансів контролювати недугу і зберегти здоров’я. Тим паче, що в Україні лікування та обстеження для ВІЛ-позитивних пацієнтів безкоштовне.

Спеціалісти зазначають, що у побуті заразитися вірусом імунодефіциту неможливо, бо він передається через кров, статевим шляхом і від матері до дитини під час вагітності. Але є винятки, і якщо жінка у цей період отримує лікування, це дає їй великі шанси народити здорове немовля. Підхопити ж недугу через рукостискання, поцілунки, спільне користування посудом неможливо.

Лікарі району закликають громадян подбати про своє здоров’я та пройти обстеження на ВІЛ, звернувшись до свого сімейного лікаря.