image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Чеських традицій невичерпне джерело

12 жовтня у Новгородківці святкували 150 років з дня заснування населеного пункту. З цієї нагоди до дружної родини новгородківців завітали численні гості, для яких місцеві таланти організували святковий концерт.

Але розпочався захід біля місцевого храму — костелу Пресвятої Трійці, де гості могли поласувати національними стравами чеської кухні. На святі майоріли український та чеський прапори, і це не випадково, бо село Новгородівка заснували чеські колоністи в 1869 році і раніше воно мало назву Чехоград.

Звертаючись до присутніх, Новгородківський сільський голова Ярослав Швігл розповів історію села і наголосив, що сьогодні в Новгородківці проживають представники багатьох національностей, серед яких найчисельніша діаспора чехів, а найбільшим скарбом села є його люди, які зробили чимало для населеного пункту.

У Новгородківці трепетно бережуть чеські традиції.

— Вже 30 років у нас діє народний аматорський ансамбль чеської пісні «Чехоградська гудба», збережені будівлі старої чеської школи, працює Центр чеської культури, також у нас працює вчитель чеської мови, завдяки чому дорослі та діти мають змогу ближче ознайомитися з цією мовою, — зауважив Ярослав Швігл.

З днем народження села мешканців привітав народний депутат Сергій Мінько.

— Ви зберегли традиції і культуру своїх предків. Ви великі трудівники, хлібороби. Новгородківська сільрада завжди показувала високі результати своєї роботи. Мені приємно бачити зміни, які відбуваються у вас на території, вони, перш за все, направлені на підвищення соціальних стандартів та створення комфортних умов для мешканців. Це свідчить про те, що на вашій території є господар, до-свідчений керівник, — сказав він.

Народний обранець побажав населеному пункту розвитку, а його мешканцям добробуту та вручив сертифікат на придбання кондиціонера для місцевої амбулаторії. Сергій Мінько зауважив, що спільними зусиллями мешканці Новгородківки зможуть повернути історичну назву свого населеного пункту.

До новгородківців також звернувся голова райдержадміністрації Сергій Селевич. Він побажав, щоб у кожній родині була злагода та добробут. Районний очільник вручив обласні нагороди. Так, подяки Запорізької облдержадміністрації отримали колективи зразкового оркестру духових інструментів «Козачата», народного аматорського ансамблю чеської пісні «Чехоградська гудба» та завідуюча відділу чеської національної культури Світлана Чубир.

Голова райради Олександр Мордик у своєму зверненні до новгородківців наголосив, що гордістю села є його люди та побажав усіляких благ.

— Новгородківка — багате село. А багате саме людьми, які тут проживають, які своєю працею зробили цей населений пункт комфортним для життя, — зазначив Олександр Мордик.

Районний очільник подарував амбулаторії сертифікат та лабораторно-діагностичне обладнання. Також він вручив голові ФГ «Степове 2001» Сергію Зезулі орден «За заслуги перед Запорізьким краєм» III ступеня. В свою чергу аграрій подякував за нагороду та привітав односельців. До дня народження села сільгоспвиробник зробив подарунок для дитсадка, де незабаром розпочнеться ремонт вбиральні.

А директор Новгородківського будинку культури Андрій Чубир отримав почесну грамоту Запорізької облради. Також групу мешканців відзначили районними нагородами.

З вітальними словами до присутніх звернувся і директор ТОВ «Агрофірма Україна» Віктор Барцал, який висловив сподівання, що село ставатиме тільки кращим.

Від імені сільських голів селян привітав Новомиколаївський сільський голова Євген Таланов.

Впродовж свята присутніх розважали творчі колективи будинку культури, які вразили гостей своїми колоритними виступами. Організували для селян і сільськогосподарський ярмарок, де можна було придбати продукцію за доступними цінами.