image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Свято для тих, хто любить і хоче добре знати українську мову

Щороку 9 листопада в Україні  відзначається День української писемності та мови. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця,  послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

З нагоди  цього свята, започаткованого в 1997 році, проводиться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

8 листопада нинішнього року, напередодні Дня української писемності та мови, на хвилі Першого каналу UA: Українське радіо звучатиме вже 19-й Всеукраїнський радіодиктант. Всі, хто хоче перевірити свої знання з державної мови, зможуть долучитися до його написання.

Об 11:20 у прямому ефірі з радіостудії Українського радіо на Хрещатику, 26 читатиме диктант відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури, наш земляк Олександр Авраменко.

З метою утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу проводиться також Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. За останні роки цей конкурс об’єднав понад 5 мільйонів учасників з більш ніж 20 країн світу.

Чимало шанувальників та знавців української мови, активних учасників названих змагань є й серед мелітопольців. Цікаву інформацію щодо тематичних заходів, які будуть проводитися в Мелітополі цього року, надала  директор методичного кабінету управління освіти Тетяна Колісник.

8 листопада 2019 в рамках святкування Дня української писемності на базі Центру позашкільної освіти відбудеться урочисте відкриття ІІ (міського) етапу ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. До участі у цьому конкурсі запрошуються учні 3-11 класів.

Також в рамках святкування Дня писемності учні 9 класів долучаються до написання Радіодиктанту про рідний край, а учні 7-8 класів до квест-гри.