image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

З вакциною, але без лікувальної сироватки

Цього року в Україні зафіксовано щонайменше 20 випадків захворюваності на дифтерію. Чим небезпечна ця недуга та яка ситуація в Мелітопольському районі з її розповсюдженням, розповів завідувач Таврійського міжрайонного відділу відокремленого структурного підрозділу Запорізького обласного лабораторного центру Андрій Мануйленко.

Андрій Мануйленко наголосив, що дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. За словами лікаря, запобігти розвиткові захворювання та небезпечним ускладненням можна лише шляхом вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень і ревакцинації дорослих.

— Згідно з календарем вакцинації, кожна дитина має отримати вакцинацію у двомісячному віці, потім у чотири місяці, згодом — у шість. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років, наступну — у 16 років. Дорослі ж повинні вакцинуватися повторно кожні 10 років, — розповів Андрій Мануйленко.

Андрій Мануйлено висловив занепокоєння тим, що сьогодні стан охоплення щепленням проти дифтерії недостатній. Лікар пояснив, що хоча вакцинація і не дає 100% захисту від хвороби, але запобігає розвитку ускладнень.

— Близько 60% хворих, які були щеплені проти дифтерії, можуть захворіти на цю недугу, але наявність вакцини в організмі дає змогу перенести захворювання у більш легкій формі, — наголосив він.

Для лікування дифтерії використовується сироватка. Андрій Мануйленко уточнив: якщо вакцинуватись потрібно кожному, то сироватку застосовують тільки для тих, хто захворів. За словами Андрія Мануйленка, Мелітопольський район забезпечений вакциною до кінця року, а от сироватки немає взагалі.

Слід додати, що цього року в Запорізькій області випадки дифтерії не реєструвались. У 2018 році було зареєстровано два випадки захворювання у дорослих, один з яких стався в Мелітопольському районі.