image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Сільські громади готуються сформувати владу

22 грудня відбудуться місцеві вибори депутатів рад та сільських голів у Семенівській та Новенській сільських об’єднаних територіальних громадах. Участь у виборах в Семенівській громаді візьмуть близько 8 тисяч виборців, а у Новенській скористатися правом голосу можуть майже 4 тисячі виборців.

Створили виборчі комісії

Рішення про проведення виборів на цих територіях ухвалила Центральна виборча комісія.

Нагадаємо, що до Семенівської ОТГ увійдуть села Семенівської, Новомиколаївської, Новгородківської та Полянівської сільрад. Новенська та Фруктівська сільради утворили Новенську об’єднану територіальну громаду. У нову територіальну одиницю з центром у Новому увійдуть села Данило-Іванівка, Піщанське, Тащенак, Нове, Зелене і Садове Новенської сільради та села Долинське, Кирпичне, Ромашки, Удачне та Фруктове Фруктівської сільради.

У відділі ведення державного реєстру виборців Мелітопольської райдержадміністрації зазначають, що вже створені територіальні виборчі комісії.

— Триває виборчий процес, який розпочався 2 листопада. За цей період були створені територіальні виборчі комісії, які розпочали свою роботу. Вже зараз відбувається поділ цих територій на одномандатні виборчі округи. Згідно з постановою ЦВК, на перших місцевих виборах до Семенівської сільради обирається 26 депутатів і голова, до Новенської — 22 депутати і голова, — розповіла начальник відділу ведення державного реєстру виборців Лілія Філаткіна-Губенко.

Як зазначають у ЗМІ, 9 листопада відбулося засідання територіальної виборчої комісії, на якому затвердили склад виборчих комісій на виборах в Новенській і Семенівській об’єднаних територіальних громадах.

Головою виборчкому Новенської ОТГ стала Людмила Дикун, її заступником — Руслан Бутенко, секретарем призначено Олену Щербину. Також до складу комісії увійшли Наталія Бутенко, Анастасія Вітренко, Ірина Врублевська, Юрій Данчик, Антон Левченко та Ірина Тузіна.

Головою виборчкому Семенівської ОТГ призначений Віктор Суховецький, його заступником стала Галина Черкашина, секретарем — Лариса Коваль. Членами комісії затверджені Людмила Коханова, Світлана Мелекіна, Галина Панасенко, Неля Разумова, Ніна Суполкіна і Валентина Седькіна.

Хто може голосувати

Лілія Філаткіна-Губенко зазначила, що право взяти участь у волевиявленні можуть всі громадяни, які досягли 18-річного віку і які на день виборів мають право голосу. Не мають права голосу лише ті особи, які визнані судом недієздатними.

У відділі ведення державного реєстру виборців нагадують громадянам про необхідність уточнення своїх персональних даних у списках виборців. Зокрема, цьому питанню слід приділити увагу 18-річним та тим, хто нещодавно змінив особисті дані.

Лілія Філаткіна-Губенко зазначила, що попередні списки виборців будуть передані до дільничних виборчих комісій, тож кожен бажаючий зможе там перевірити свої дані.

— Якщо виборець включений, то він автоматично отримає запрошення. Якщо ж виборець не включений до списку, необхідно звернутися до відділу державного реєстру виборців або безпосередньо до дільничної виборчої комісії. Такі заяви відділ державного реєстру розгляне негайно, а дільнична виборча комісія — протягом дня, — наголосила вона.

Перевірити свої дані у списках виборців можна не тільки у відділі державного реєстру виборців та дільничних комісіях, у громадян є можливість отримати інформацію в електронному вигляді, заповнивши форму на сайті центральної виборчої комісії у розділі «особистий кабінет виборця».

Не проґавити шанс віддати голос

Зробити зміни персональних даних у списках можна до 16 грудня включно. Люди, які не в змозі самостійно пересуватися, мають можливість зробити це до 20 грудня включно.

— Виборці, які голосуватимуть за місцем перебування і які матимуть у списках виборців відмітку про нездатність самостійно пересуватися, можуть звернутися до дільничної виборчої комісії не пізніше 20-ої години останньої п’ятниці перед днем голосування, а це 20 грудня, — підкреслила Лілія Філаткіна-Губенко.

Традиційно люди, які не можуть самостійно пересуватися, голосуватимуть вдома. Таким громадянам необхідно подати додаткові документи до виборчих комісій.

— Необхідно мати довідку з установи охорони здоров’я, де чітко вказано, що виборець не спроможний самостійно пересуватися. Ця довідка надається за результатами медико-санітарної експертної комісії, — уточнила вона.

Спеціалісти наголошують: у день виборів зміни до списків не вносяться, тож перевірити своє включення до списку виборців краще завчасно.