image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Запорізькі аграрії проти дерибану землі

Два дні поспіль, 11 та 12 листопада в районі села Новобогданівка фермери і землевласники, сільгоспвиробники та патріотично налаштовані громадяни з усієї області провели мітинг під гаслом «Ні — дерибану землі! Ні — знищенню України!» і перекрили трасу «Харків — Сімферополь».

Перекрили трасу

Окрім сільгоспвиробників, в акції взяли участь представники Аграрного союзу України, Всеукраїнської аграрної ради, Асоціації фермерів і приватних землевласників, активісти «Національного корпусу».

— Ми провели мирну попереджувальну акцію протесту проти наміру прийняти закон про продаж української землі та позбавлення українців життєвого простору. Такий закон народні обранці після погоджувальної ради у парламенті хочуть прийняти на засіданні Верховної Ради в ближчі дні. В разі прийняття рішення на погоджувальній раді, акція протесту продовжиться під стінами Верховної Ради України — розповів голова Асоціації фермерів Запорізької області Анатолій Довгань.

Учасники акції з плакатами «Нема села — немає України», «Не дамо вкрасти землю», «Ні» продажу землі іноземцям» та ін., цим заходом сподіваються привернути увагу керівництва країни до нагальної проблеми — продовжити мораторій на продаж землі в Україні до ухвалення справедливого земельного законодавства.

В результаті перекриття траси утворився транспортний затор. Мітингувальники забезпечили можливість проїзду лише автомобілям «Швидкої допомоги», транспорту з дітьми і громадянами, які їхали до обласної лікарні, та маршрутних автобусів.

Всім автомобілістам, які застрягли в пробці через перекриття траси, учасники акції роздали листівки, в яких йдеться про те, що вже на цьому тижні президент і ВР України під тиском Світового Банку та МВФ хочуть протягнути закон, який відкриє безконтрольний продаж сільськогосподарських земель для олігархів, іноземців та транснаціональних компаній.

— У вівторок, одночасно з мітингом, який відбувся у всіх областях України, була проведена акція перед Верховною Радою. Зібрались ті, хто мислить державно і проти дерибану землі. Але поряд зібрався і другий, альтернативний нам, мітинг. На нього людей привезли організовано, автобусами з логотипами фірми з іноземними інвестиціями однієї з провідних світових держав. Більше ні в кого з тих, хто приїхав з регіонів України на акцію, не залишилось сумнівів, для кого запускається ринок земель сільськогосподарського призначення. Люди проти відкриття ринку землі в тому вигляді, в якому нам його нав’язують! — розповів керівник провідного сільхозппідприємства Приазовського району Анатолій Тіховод.

Вимога — відкликати законопроекти

Аграрії на мітингу у м. Києві вкотре звернулися до глави держави із закликом відкликати законопроекти про продаж сільськогосподарських земель і продовжити мораторій на продаж доти, доки не буде розроблено законодавчих актів, що відповідатимуть інтересам народу і забезпечуватимуть можливість викупу земельних паїв державою або сільською громадою.

— Сьогодні (12 листопада — від авт.) питання про затвердження ганебного законопроекту знято з порядку денного. Але не зовсім знято, а лише до наступного засідання. Аграрії, фермери та землевласники неодноразово просили дослухатися до нашого голосу, але, крім «видимості» діалогу, не отримали результату. Тому продовжуємо вже більш дієвими методами звертати увагу на проблему, яка нависла над Україною. Ми будемо стояти під стінами ВР доти, поки нас почують! — додав Анатолій Довгань.

Акції по всій країні проводилися мирно, з прапорами та символікою своїх організацій або символікою об’єднаного штабу «Захисту Української Землі», який було створено для припинення продажу землі до прийняття чітких реальних методик і рекомендацій, з виключенням будь-яких шахрайських та корупційних схем, а також з погодженням законопроекту про продаж землі з тими, хто власноруч її обробляє.