image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Результати науково-дослідних робіт: чисельність водних живих ресурсів Азовського моря

У жовтні 2019 року Інститутом рибного господарства та екології моря (ІРЕМ) було виконано облікову зйомку риб в Азовському морі.

За словами Головного держінспектора ВРП №1 Азовського басейнового управління Геннадія Румянцева, як і в попередні роки, найбільш чисельними в дослідних уловах видами залишаються хамса та тюлька, які у жовтні були розповсюджені майже по всій акваторії моря. Також численними є бички (головним чином бичок-кругляк, молодших вікових груп), які були присутні в тралових уловах, переважно, у прибережній зоні. На відміну від попередніх років, навіть за ще високих температур морської води першої половини осені, в тралових уловах з’явились піленгас та калкан. Майже по всій акваторії моря, але в незначних обсягах, відмічено оселедця. На півдні моря досить численними в уловах були такі типово чорноморські види, як ставрида та барабуля. Досить часто, але, переважно, поодинокими екземплярами зустрічаються особини червоно-книжних російського осетра та севрюги.

Незважаючи на збереження різноманіття іхтіофауни Азовського моря, результати облікових робіт ІРЕМ демонструють негативну для останніх років динаміку присутності в дослідних уловах азовської хамси та бичків, що вимагає застережливого підходу до подальшого використання цих видів.

— Таким самим має лишатися й підхід до використання морських видів (піленгас та азовський калкан), що наразі демонструють відновлення їх запасу в Азовському морі. Тому науковці ІРЕМ радять дотримуватись посилених охоронних заходів щодо цих видів також, — підбив підсумки результів науково-дослідних робіт провідний держінспектор ВРП №1 Сергій Чорненький.