image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Хор «Преображение»: знову перемога

IMG_0762 (Копировать1)Мелітопольський хор собору св. Благовірного князя О. Невського «Преображение»  був запрошений на ІІІ-Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Пентікостія» у місто Київ.

16 червня в Києві відбулося справжнє свято духовної  хорової музики. На фестиваль були запрошені співочі колективи парафій та недільних шкіл України з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського та всієї України Володимира за підтримки Спасо-Преображенського собору. В фестивалі брали участь хорові колективи Києва, Вінниці, Ірпіні, Запоріжжя, Мелітополя. Запорізьку Єпархію представили три колективи: єдиний в Україні дитячо-юнацький православний симфонічний оркестр,  Архієрейські хори м. Запоріжжя і м. Мелітополя(настоятель — Архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука).

Цілями фестивалю стало знайомство з духовною православною музикою різних епох, різних композиторів, стимулювання і покращення хорового приходського співу та обмін досвідом між хоровими колективами з різних регіонів України.

За умовами конкурсу, співаки повинні були виконати чотири твори: класична православна музика, православний твір сучасного композитора, твір за вибором колективу та обов’язкове виконання Богослужбового піснеспіву до дня Хрещення Русі або піснеспів зі служби князя Володимира. Фестиваль-конкурс оцінювало професійне журі у складі: хормейстер Національної опери України О. Тарасенко, професор НМАУ ім. П. Чайковського, заслужений діяч мистецтв України Д. Радик, регент Митрополичного хору Києво-Печерської Лаври Ієромонах Геронтій. Очолював конкурс кандидат мистецтвознавства, кандидат Богослов’я, заслужений діяч мистецтв України, професор протодиякон Д. Болгарський. Усі колективи Запорізької області здивували журі та публіку своєю майстерністю, професійністю виконання, духовністю, про що свідчить висока оцінка журі. Відзнаку за духовний і культурний розвиток юнацтва та молоді отримав дитячо-юнацький симфонічний оркестр. Друге місце здобув чоловічий ансамбль Свято-Покровського Архієрейського собору «Благовіст» (регент І. Лічманова-Орел). Не було рівних хору «Преображение» собору св. Благовірного князя О. Невського (регент Ю. Шейко) — перше місце.

В урочистій обстановці відбулося вручення нагород переможцям фестивалю, які багатоголосим хором заспівали «Молитву за Україну» та «Многая літа» під керівництвом голови журі — Д. Болгарського. В черговий раз співаки хору «Преображение» довели, що в місті Мелітополі існує чудовий професійний колектив, закоханий в хорову православну музику, готовий нести людям молитву, Божеє слово. Хочеться виразити слова подяки протоієрею Олександрові (Вініченко), ключару соборк О. Невського, який є організатором поїздки, наставником та натхненником хору «Преображение».