image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Аграрії мають об’єднатися

9:40 14.08.2013

Наболілі питання для працівників агропромислового комплексу нещодавно обговорили представники громадських аграрних організацій області із головою Мелітопольської райдержадміністрації Євгеном Любцовим.аграрии

Зокрема, учасники наради обговорили ціноутворення на врожай 2013 року. Цього року Мелітопольський район разом з іншим південними регіонами України знову постраждав від посухи. Саме тому, за словами голови аграрного союзу Запорізької області Анатолія Тиховода, сільгосппідприємства півдня Запорізької області на грані банкрутства: «В цілому Україна отримала непоганий врожай зернових у 2013 році, але південь Одеси, Миколаєва, Херсону, Криму, Запорізької області другий рік потерпають від посухи… Ціна на зерно, у порівнянні з іншими роками, впала на 30%, і підприємства, які отримали від 5 ц/га до 25 ц/га, опинилися на межі банкрутства. При тих цінах, які зафіксовано у нас на ринку, нульовий поріг рентабельності підприємства можливий при врожайності 29 ц/га».

Анатолій Тиховод розповів своє бачення вирішення проблем аграріїв і тут, на його думку, без державної допомоги не обійтись. За словами керівника громадської організації, перш за все треба зробити пільговим кредитування аграріїв, що постраждали від несприятливих погодних умов, зокрема, державі слід взяти на себе погашення кредитної ставки.

Окрім несприятливої цінової політики на зерно, однією з проблем є збереження нового врожаю. Наразі керівництво обласного аграрного союзу досягло домовленості з Мелітопольським елеватором про пільги для членів організації: «Соняшник буде зберігатися до першого  грудня для членів «Козацького зернового союзу» безкоштовно, за умови, що він продаватиметься на переробні підприємства Мелітополя. Якщо ж продаж здійснюється іншій організації,то один місяць продукція зберігатиметься безкоштовно, а потім за  зберігання доведеться платити, але за пільговою ціною», — розповів Анатолій Тиховод.

Голова асоціації фермерів Запорізької області Анатолій Довгань під час бесіди наголосив, що важливим в роботі аграріїв є не тільки співпраця з урядом, а й власна ініціативність. «Просо продають по 1500 гривень, хоча реальна його вартість, ураховуючи всі витрати — 1800 грн., та таку ціну ніхто не дає. Її б дали, якщо б ми всі не погоджувалися продавати зерно по 1500 грн., але в нас немає домовленості, кожен з нас думає, що він розумніший за іншого», — обурюється Анатолій Довгань.

В свою чергу голова ради роботодавців агропромислового комплексу Запорізької області Катерина Луценко підкреслює, що неврожай  негативно вплинув на всі напрямки діяльності сільгоспвиробників, які є основою соціальної сфери на селі.

Вислухавши точку зору учасників наради, голова МРДА Євген Любцов розповів, що обласне керівництво постійно слідкує за ситуацією на аграрному ринку і вивчає шляхи вирішення проблем аграріїв регіону, наразі планується зустріч із підприємствами, що займаються переробкою соняшника, і обласного керівництва, під час якої обговорюватимуться основні аспекти з купівлі соняшника у Запорізькій обл.

У підсумку зустрічі її учасники зійшлися на тому, що сільгоспвиробники півдня повинні у співпраці із державою та науковцями розробити нові технологічні засади діяльності, в яких було б можливо отримувати високі врожаї, незважаючи на високі температури.