image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Три села з новими «швидкими»

10:53 04.09.2013

29 серпня Мелітопольський район відвідав директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віталій Казека. Посадовець прибув з почесною місією. Він передав автомобіль швидкої допомоги  до Астраханської станції екстреної медичної допомоги.три  

три3Віталій Казека підкреслив, що покращення в сфері охорони здоров’я знаходиться в переліку пріоритетних завдань у керівництва держави та області: «Я хочу запевнити, що область на чолі із головою облдержадміністрації Олександром Пеклушенком завжди ставить в пріоритеті охорону здоров’я, і ми не зупинимося на досягнутому. Поступово, планово покращиться матеріально-технічна база, покращиться кадрове забезпечення і ми зробимо все, щоб за декілька років вивести екстрену медичну допомогу на вищий рівень».

Голова Мелітопольської районної ради Юрій Єсипенко запевнив присутніх, що медична реформа, яка триває, принесе багато змін на краще. В свою чергу, голова Мелітопольської райдержадміністрації Євген Любцов зазначив, що реформи медичної галузі проводяться виключно в інтересах жителів району.

На думку головного лікаря Мелітопольської центральної районної лікарні Сергія Селевича, оновлення автопарку станцій швидкої допомоги дозволить за лічені хвилини доїжджати на виклики, що врятує не одне життя.

Доступність та ефективність швидкої допомоги входить до першочергових соціальних ініціатив Президента України. «Сьогоднішня подія — це один із фактів, який підтверджує, що уряд працює для народу, на глибинку, іде розвиток та удосконалення нашої території… Велике спасибі Президенту України, обласному керівництву та всім, хто причетний до цього», — зазначив Астраханський сільський голова Микола Григор’єв.

Продовжуються ремонти медзакладів

три2Під час свого візиту Віталій Казека також відвідав Терпіннівську дільничну лікарню, яка наразі перепрофілюється в амбулаторію сімейної медицини. Поки що там триває ремонт, але вже зроблені основні роботи з оновлення будівлі. Терпіннівський сільський голова Василь Ступар розповів про перелік виконаних робіт: «Повністю зроблена заміна даху, покладений новий шифер, замінені дерев’яні перекладини. Матеріали придбані за рахунок районного бюджету, а робота виконана завдяки місцевим меценатам, керівництву СБК «Дружба», агрофірми «Мир» та ПП «Раков».

Слід зазначити, що ремонти проходять також в Семенівській та Астраханській  амбулаторіях. В Семенівці закінчуються роботи з оновлення фасаду приміщення, в Астраханці реставрація медзакладу також добігає кінця. В Астраханці окрім амбулаторії сімейної медицини буде відкрито стаціонарне відділення територіального центру соціального обслуговування громадян, де перебуватимуть самотні мешканці району, які потребують спеціального цілодобового догляду. За словами Астраханського сільського голови Миколи Григор’єва, в стаціонарі зможе перебувати до 30 громадян, проект вже пройшов державну експертизу.

Державні нормативи максимально виконуються

Загалом Віталій Казека високо оцінив стан охорони здоров’я в районі та вручив головному лікарю ЦРЛ Сергію Селевичу почесну грамоту Міністерства охорони здоров’я України.

Обласний посадовець зазначив, що станції екстреної допомоги по Запорізькій області забезпечені всім необхідним. Слова директора Департаменту охорони здоров’я підтвердили й місцеві медики: «Медикаментів достатньо, з паливом проблем немає. З 1 квітня ми почали роботу, і хоча пройшло небагато часу, та вже зроблено багато позитивних зрушень», — ділиться в.о. головного лікаря КУ «Мелітопольська станція екстреної (швидкої) медичної допомоги» Валентина Ліпунова.

Що ж до нормативів доїзду швидкої  — 10 хвилин в місті та 20 хвилин в сільській місцевості, — то їх виконання коливається від 80 до 93 відсотків. Причини цього виходять за межі компетенції медиків: «На 100% виконати нормативи дуже важко, тому що це не завжди залежить від медицини. На тривалість доїзду впливає якість доріг, нумерація будинків, відношення до швидкої інших водіїв, коли машина їде з сиренами, комусь рятувати життя, а їй не поступаються дорогою», — пояснив Віталій Казека.

Загалом до кінця року планується, що на область надійде ще 45 швидких, які також розподіляться між сільськими територіями.