image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Хто розпоряджається землями «Відродження»?

11:44 12.12.2013

Минулими вихідними мешканці села Відродження Новобогданівської сільської ради зібралися, щоб обговорити можливі шляхи розпаювання земель державного підприємства дослідного господарства «Відродження», яке розміщене на території села.хто [1600x1200]

Участь в сходці громадян взяли заступник голови Мелітопольської райдержадміністрації Валерій Апостолов, начальник районного управління агропромислового розвитку Михайло Данченко, начальник юридичного відділу райдержадміністрації Алла Якубович та Новобогданівський сільський голова Дмитро Хлистун.

До цього люди, що прагнуть розпаювання земель господарства, звертались до прокуратури, райдержадміністрації, облдержадміністрації. Але рішення цього питання, згідно з діючим законодавством, не в компетенції місцевих адміністрацій, і про це селянам неодноразово повідомляли письмово райдержадміністрація та облдержадміністрація. На зустрічі Валерій Апостолов вкотре пояснив учасникам зібрання особливості законодавства: «Наразі земля за межами населеного пункту перебуває в розпорядженні обласного Держземагентства, але ці землі згідно з державним актом знаходяться в постійному користуванні у держави  і перебувають у розпорядженні Національної академії аграрних наук України, тож приймати рішення про розпаювання уповноважена саме академія».

Начальник юридичного відділу райдержадміністрації Алла Якубович роз’яснила, що  питання розпаювання ДП ДГ «Відродження» можуть порушити тільки працівники підприємства або ініціативна група, якій вони делегують право представляти інтереси на зборах колективу. В іншому разі окремі громадяни чи група громадян діє незаконно. Також Алла Якубович наголосила, що відповідно до статті 36 закону України «Про місцеві державні адміністрації» обласні та районні державні адміністрації не мають права втручатись у господарську діяльність підприємств.

У процесі зустрічі з’ясувалося, що директора підприємства Володимира Журавльова взагалі ніхто не запрошував на збори, а Руслан Гаврилюк, який ініціював зустріч, наразі не є працівником ДП «Відродження».

Наразі підприємство підпорядковане Національній академії аграрних наук України, тож його подальшу долю може вирішити лише ця наукова установа.