image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Шкідники загрожують посівам

DSCN1149 (Копировать1)Восени аграрії Мелітопольського району отримали гарні сходи озимих культур, але прогнозувати, яким буде врожай 2014 року, ще зарано. За інформацією спеціалістів фітосанітарної служби Запорізької області, наразі посівам загрожують мишоподібні гризуни.

Спеціаліст фітосанітарної служби Запорізької області Ольга Журавльова розповіла, що кількість мишей на полях перевищує економічний поріг шкідливості. Так, на озимій пшениці нараховується від двох до трьох колоній на один гектар, на рапсі їх кількість доходить до п’яти колоній, на багаторічних травах — до семи, на неорній землі — близько 10 колоній.

Найбільш сприятливі для розмноження гризунів поля, які розташовані вздовж залізниць, трас, біля широких лісосмуг. Менше шкідників на полях, де добре оброблений ґрунт.

Велика кількість мишей, за словами спеціалістів, пов’язана із теплою погодою та достатньою кількістю їжі, наразі вони годуються саме зеленими сходами, тим самим знищуючи їх.

Для боротьби із мишоподібними шкідниками необхідно обробляти поля засобами на хімічній основі. Ольга Журавльова наголосила на головній  умові в цій роботі:

— Для того, щоб обробка мала високу ефективність, щоб миші гинули, необхідно розкласти приманку у кожну нору і затоптати її. Таким чином буде перекритий доступ до зеленої маси. Миші будуть відкривати проходи і вибиратися на поверхню, при цьому вони натикатимуться на приманку, з’їдатимуть її і гинутимуть, — підкреслила вона.

Ще один шкідник, який наразі активно розвивається — хлібна жужелиця, яка розвивається у ґрунті при температурі від плюс одного градуса. З нею можна боротися лише при дотриманні сівозміни на полях — не сіяти за стержневими попередниками.

За словами спеціалістів, розвитку обох шкідників сприяє тепла погода, тож для  зниження їх активності необхідні зимові морози.