image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Співпраця із роботодавцями в поточному році посилиться

12:09 30.01.2014

В першому кварталі 2014 року спеціалісти Мелітопольського районного центру зайнятості підбили підсумки роботи у 2013 році.

спивпраця [1600x1200]Про результати діяльності районного центру зайнятості розповів директор установи Олександр Тємних. Він зазначив, що  у  порівнянні із попередніми роками, в 2013 році кількість безробітних збільшилась. Раніше на обліку в центрі стояли близько двох тисяч громадян, минулого року 2800 мешканців району скористалися послугами центру. З них працевлаштувати вдалося 1050, на навчання за рахунок центру направлено 301 особу, близько 90% з них потім вдалося працевлаштувати.

Щодо негативних тенденцій на ринку праці, то Олександр Тємних зазначив, що в 2013 році зросла кількість скорочених працівників, у минулі роки більшість безробітних були звільнені за власним бажанням або за згодою сторін.

Також в РЦЗ посилили співпрацю із роботодавцями за заявленими ними вакансіями до установи.

— Якщо раніше ми з загальної кількості прийнятих на роботу людей через службу зайнятості, працевлаштовували третину за заявленими вакансіями, то в 2013 році ця цифра склала близько 60%, і це непоганий результат. Хотілося, щоб роботодавці й надалі укомплектовували вакантні місця саме через службу зайнятості,- зазначає Олександр Тємних.

Однією з форм роботи з керівниками підприємств стала компенсація єдиного соціального внеску, на таких умовах було працевлаштовано 18 безробітних. Протягом 2013 року 16 осіб скористалися однією з нових послуг — навчанням за ваучером.

Спеціалісти РЦЗ нарікають, що  через відсутність коштів у сільських бюджетах не повною мірою вдалося реалізувати працевлаштування безробітних на оплачувані громадські роботи.

— Фінансування громадських робіт складалося на 50% з коштів місцевих бюджетів, а 50% — з фонду соціального страхування на випадок безробіття. На жаль, минулого року ми змогли освоїти 67 тисяч гривень за рахунок місцевого бюджету та фонду, хоча планувалось 280 тисяч, — розповів Олександр Тємних.

Активність із залучення громадян до громадських робіт проявили сільради, які завжди практикували таку співпрацю з центром — це Новомиколаївська, Костянтинівська, Світлодолинська, Фруктовська, Астраханська, Новгородківська, Новобогданівська сільські ради.  Спеціалісти центру сподіваються, що цього року місцеві керівники більш активно залучаться до організації громадських робіт.

З кожним роком у безробітних набуває популярності одноразова виплата допомоги з безробіття для відкриття власної справи. В 2012 році 36 безробітних зайнялися підприємницькою діяльністю, в 2013 році 40, в центрі зайнятості сподіваються у поточному році збільшити цю цифру до 45 чоловік. Минулого року прийнята програма зайнятості населення Мелітопольського району до 2017 року. Впродовж 2013 року спеціалістами районного центру зайнятості велась велика профорієнтаційна робота, під час якої спеціалісти центру проводили зустрічі зі школярами району. За словами Олександра Тємних, в поточному році спеціалісти центру планують посилити співпрацю із роботодавцями з працевлаштування безробітних і сподіваються, що їх зусилля дозволять знайти гідну роботу тим, хто її потребує.