image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Всесвітній день води

14:36 19.03.2014

22 березня 2014 року світова спільнота відзначатиме Всесвітній день води,  проведення якого започатковано у 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН з метою привернення уваги до проблем, пов’язаних з водним фактором.вода

Враховуючи значення, яке має вода для життєдіяльності людини та усього живого на Землі, 2005-2015 роки проголошені Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя». Цьогорічна  тематика Всесвітнього дня води проходить під галасом «Вода та енергія».

Життя на планеті Земля зародилося у воді. Вода є всюди, і без неї ніщо живе не може існувати, вона є важливою складовою частиною всього живого, джерелом життя, одним з самих унікальних і надзвичайних явищ на нашій планеті. Унікальність властивостей води може бути дуже корисною у життєдіяльності людини, її наукових і побутових потребах.

Енергія води та сонця, як і енергія вітру, здавна використовується людиною. Спочатку як джерело механічної енергії, а з ХХ ст. і як джерело електроенергії. Гідроенергетика — це нова галузь відновленої енергетики, що спеціалізується на використанні енергії від течії води. У світі побудована велика кількість гідроелектростанцій, які виробляють до 25% від загальної електроенергії. В Україні на Дніпрі побудовано каскад з шести гідроелектростанцій тощо. Завдяки багатогранності своїх форм, вода має потужний енергетичний потенціал. Найбільш поширеною в використанні є вода, яка застосовується в національному господарстві. Особливо важливе значення вона має для вирощування сільськогосподарської продукції.

Запорізька область розташована у степовій фізико-географічній зоні (до речі, через м. Мелітополь проходить межа південного та північного степу), а отже має недостатній рівень забезпеченості водними ресурсами. Якщо проблема питного водопостачання вирішується за рахунок використання підземних водоносних горизонтів, то для забезпечення потреб сільськогосподарської галузі власних ресурсів поверхневих вод зовсім недостатньо. Особливо враховуючи те, що колись багатоводні степові річки замулилися. Проблема зрошення для нашого регіону була вирішена у 1985-1990 рр. завдяки будівництву Приазовського магістрального каналу. Обслуговуванням цієї штучно створеної водної артерії  вже багато років займається Мелітопольське міжрайонне управління водного господарства, метою якого на сучасному етапі є забезпечення у необхідних кількостях якісної води  для агропромислової галузі, створення сприятливих умов для вирощування сільськогосподарських культур. Мелітопольське МУВГ здійснює подачу води на 13 тисяч гектарів зрошуваних земель. За 2013 рік управлінням було подано 24,3 млн. кубічних метрів води для зрошення.

З метою збереження та відтворення водних ресурсів Мелітопольське МУВГ здійснює спостереження за станом водних об’єктів, дотриманням режимів роботи водосховищ, водогосподарської системи  на території Мелітопольського та Приазовського районів Запорізької області. Загальна кількість річок, на яких проводиться моніторинг — 19. Загальна кількість ставків — 50. Загальна кількість джерел — 12. Всього за 2013 рік  було проведено обстеження 20 водних об`єктів. Відзначаючи Всесвітній день води, ми вітаємо з професійним святом всіх працівників цієї галузі і бажаємо спрямувати свою життєву енергію, фахові знання до чистого цілющого джерела. Любові, людяності, миру, нових трудових звершень, бо в наших руках великий  цілющий, живильний скарб!

Фірсова В. О., інженер з використання водних ресурсів ММУВГ