image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Сміттєзвалище наближується

13:57 02.04.2014

Минулого тижня студенти вищих навчальних закладів Мелітополя разом з комунальним підприємством «Комунтранс» прибирали територію Новенської сільради поблизу міського полігону побутових відходів. Та після такого суботника у місцевих мешканців до керівництва «Комунтрансу» залишилось чимало питань.смиттезвалище [Разрешение рабочего стола]

Мешканець с. Зелене Костянтин Фіногеєв бідкається, що територію дійсно прибрали, але тільки уздовж траси, а мішки з відходами ще тиждень не прибиралися.

На це нарікає й Новенський сільський голова Валентин Бутенко.

— Вони прислали студентів, зробили собі рекламу. Сергій Волков, директор «Комунтрансу», нібито допоміг селянам. Але ж він прибрав узбіччя дороги і мішки там залишив, вони лежали тиждень, поки їх не почали роздирати собаки, — бідкається Валентин Бутенко.

Міський полігон побутових відходів існує на території Новенської сільради з кінця п’ятдесятих років минулого сторіччя, та мешканці Зеленого не пам’ятають, аби сміттєзвалище впорядковували. За останні роки сусідство полігону побутових відходів із приватними подвір’ями стало нестерпним

— З наступом літньої спеки — уявіть цю температуру! — неможливо вікна відчинити, через випаровування зі сміттєзвалища неможливо дихати. У кожного з нас алергія, немовлята вже народжуються із алергією! — розповідає мешканка с. Зелене Світлана Король.

За словами Новенського сільського голови Валентина Бутенка, у мешканців прилеглих до сміттєзвалища сіл значно зріс відсоток захворюваності дихальних шляхів, алергій, онкозахворювань.

Сміття зі звалища завдає шкоди не тільки здоров’ю людей, а й їх худобі. Нещодавно Костянтин Фіногеєв зарізав здорового бика через те, що той з’їв целофановий пакет.

Наразі домашнє господарство є чи не єдиним заробітком селян. Та з кожним роком стає все менше бажаючих завести худобу через небезпеку втратити її.

Селяни, що не можуть спокійно випасати тварин, ставлять ультиматуми місцевим депутатам.

— Нещодавно відбулася сесія сільради, на неї прийшли громадяни та почали вимагати або прибрати пасовище від целофанових пакетів, або виділити їм кошти для годівлі худоби,  бо вони не можуть виводити її на пасовище, — зазначає Валентин Бутенко.

За словами мешканців сіл, з кожним роком сміттєзвалище розростається та наближується до їх домівок. На вирішення своєї проблеми вони вже не сподіваються. В свою чергу, сільський голова наголошує: якщо проблема найближчим часом не зрушить з мертвої точки, він направить необхідні документи до природоохоронної прокуратури та  обласного Департаменту екології.