image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

День білої ромашки

14:12 02.04.2014

25 березня в палаці культури імені Т. Г. Шевченка за ініціативи Товариства Червоного Хреста України відбулося засідання круглого столу з обговорення профілактики туберкульозу. Захід був присвячений Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом або, як його ще називають, «Дню білої ромашки».   Питання, пов’язані з цим захворюванням, розглядали представники охорони здоров’я, влади, освіти та інших установ міста.день [Разрешение рабочего стола] 

За словами лікаря-фтизіатра Мелітопольського протитуберкульозного диспансеру Галини Онишко, великі побоювання викликає зростання захворюваності мультирезистентною формою туберкульозу, яка стійка до препаратів першого порядку.

«Якщо в Європі виявляють 10% цієї хвороби, то у нас, в Мелітополі, цей показник складає 34%», — наголосила Галина Онишко.день2 [Разрешение рабочего стола]

Запорізька область посідає перше місце в Україні за кількістю хворих на туберкульоз. Тему невтішних показників у своїй доповіді торкнулася головний державний санітарний лікар Мелітополя Лариса Саприкіна.

«Якщо проаналізувати показники захворюваності за останні п’ять років, стає зрозумілим, що ми завжди перевищували середні показники по області. Область, в свою чергу, перевищує середні показники по Україні в цілому, а в країні епідемія. Так що про стабілізацію в цьому питанні говорити не доводиться», — підкреслила Лариса Саприкіна.

Також в своїй доповіді вона не обійшла стороною тенденції зниження віку людей, які захворюють на туберкульоз. На 2013 рік кількість людей віком до 30 років, хворих на туберкульоз, зросла до 34% від загальної кількості.

Галина Карновська, головний лікар Центру медико-санітарної допомоги № 2, під час свого виступу зазначила важливість регулярного проходження флюорографічного огляду.

«Кожен з нас повинен задати собі питання: «А коли я останній раз проходив флюорографічний огляд?». На сьогодні такий огляд є найбільш доступним та простим способом завчасно виявити хворобу. За статистикою, кожного року під час огляду здорового контингенту, ми виявляємо випадки туберкульозу серед усіх соціальних груп населення»,- підкреслила вона.

За підсумками обговорень присутні прийшли до основного рішення засідання — освітні установи, за підтримки Червоного Хреста, повинні активніше інформувати школярів про проблему і профілактику туберкульозу.

До речі, цього дня на площі Перемоги функціонував пересувний медичний флюорографічний комплекс, в якому всі бажаючі могли пройти безкоштовну перевірку.