image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Невідомі вивезли урожай соняшнику

00022229 вересня на полях державного підприємства «Сільськогосподарське підприємство «Лазурне» невідомі зібрали врожай соняшнику. Цей випадок зафіксували мешканці с. Лазурне. Вони розповіли, що вже багато років ситуація з землями держпідприємтва залишається напруженою. Тут не розпочатопроцес розпаювання землі. Адже землі цього села належать  підприємству «Лазурне», яке визнане банкрутом за великі борги перед кредиторами.  Тож у березні цього року  інвестором підприємства виступила  фірма «Агротіс».

Косив комбайн поле

— Було розроблено план санації за участю інвестора ТОВ «Агротіс». Підприємство засіяло 1220 га соняшника. Він стоїть на балансі підприємству та вказаний в органах статистики. Також була проведена інвентаризація, все зафіксовано. Цей врожай — власність ДП «Лазурне», — розповіла керуюча санацією ДП «СП «Лазурне» Наталя Сорока.

Наталя Сорока запевняє, що будь-які треті особи не мають законних підстав збирати врожай на полях підприємства «Лазурне».

— Ухвалою господарського суду Запорізької області від 7.09.2016 прийнято заборонити третім особам без погодження з керуючою санацією збирати врожай. Що ми бачимо сьогодні? Так, 29 вересня без підписання будь-яких договорів, не маючи на це ніяких правових підстав, на поле з соняшником заїхав невідомий комбайн та почав косити врожай. Цей комбайн почав косити врожай на цьому полі, та ще одному полі Лазурного.

Невідомі особи відмовилися від будь-яких коментарів як пресі, так і керуючій санацією, лише показали постанову слідчого на зберігання врожаю.

— В постанові слідчого нібито йде мова про те, що паростки соняшнику передаються їм на зберігання. Але ніяких правових підстав косити цей соняшник вони не мають, а тим паче збирати з полів. На це повинно бути рішення судді, — запевняє Наталя Сорока.

Представники обвинувачуваної сторони наголошують, що  мають дозвіл на збирання соняшнику та стверджують, якщо зараз не зібрати врожай, він просто загине.

Збиральники запевняють, що соняшник обов’язково буде зважено та по завершенню збору на кожному з полів, буде складено акти. На запитання, де буде зберігатися соняшник, невідомий чоловік відповів: «В Терпінні на складах» та навіть назвав вулицю «Мира».

000444Люди обурені

Трохи пізніше невідомий чоловік — таки зізнався, якому підприємству передається врожай на зберігання.

— Це ПС «Запорізькі земельні ділянки та паї».

На питання, яку посаду на цьому підприємстві він займає, невідомий чоловік відповів: «Я за дорученням від підприємства». Місцеві мешканці обурені тим, що знову обкрадаються землі, які належать державному підприємству «Лазурне». Полянівський сільський голова Любов Дутко говорить, що історія з землями Лазурного багатостраждальна та триває з 2006-2007 років. Вона сподівається, що все ж таки людям вдасться відстояти свої інтереси та вони позбудуться несумлінних інвесторів.

У селян на поліцію надії немає

Представники санації викликали поліцію, та правоохоронці приїхали на місце пригоди лише через дві години. Вони зафіксували факт збору врожаю, але зупиняти машину з соняшником не стали. Вона зникла в невідомому напрямку.

Місцеві активісти зазначають, що вони забезпечили охорону на полях та відправили листа до Кабінету міністрів, а також голові райдержадміністрації Олександру Мангулу з проханням посприяти вирішенню гострої проблеми.

Також 3 жовтня обурені мешканці перекрили трасу з плакатами на кшталт «Земля селянам,  а не бандитам». Селяни говорять, що якщо їм не дадуть паї, життя в Лазурному зупиниться, люди почнуть жебракувати.

— В нас і так немає молоді в селі, всі пороз’їжджалися. А що тут робити? Так хоч взяли б собі землю, обробляли її, отримували гроші. Нас просто кинули напризволяще, — зазначила мешканка Лазурного.

На місце події також прибули й поліцейські. Вони почали пояснювати обуреним людям, що не можна перекривати трасу. Як ми потім дізналися зі слів помічника начальника Мелітопольського відділу поліції ГУ Національної поліції в Запорізькій області Гліба Коваля, справа щодо Лазурного знаходиться у слідчому відділі головного управління Нацполіції в Запорізькій області.

Як будуть розвиватися події далі, читайте в наступних випусках міськрайонної газети «Новий день».

000333