image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Працюють, незважаючи на негаразди

14:36 21.05.2014

Незважаючи на важкі економічні умови, які склалися у 2014 році, аграрії Мелітопольського району вчасно провели весь комплекс весняно-польових робіт.

працюють Фінансові проблеми були зумовлені різким зростанням цін на пально-мастильні матеріали та добрива.

— Якщо до нового року ціна  на пально-мастильні матеріали становила вісім гривень за літр, то на момент проведення весняно-польових робіт господарства закуповували пальне по 14-15 гривень за літр. До нового року аміачну селітру завозили по 2600-2800 грн., при проведенні весняно-польових робіт її вартість зросла до 3800 гривень, — розповів начальник районного управління агропромислового розвитку Михайло Данченко.

працюють2В складній фінансовій ситуації кожен самотужки шукав рішення проблем, які накопичувалися, мов сніжний ком. Так, директор агрофірми «Мир» в селі Спаське Василь Руденький розповів, що підприємству вдалося провести всі необхідні роботи завдяки попередньо зробленим заощадженням.

— Ми закупили 2200 тонн добрив ще до підвищення цін, селітру ми купували  по 2 700 гривень, соляру по вісім гривень… Для того, щоб зробити резерв та підстрахувати себе, ми взяли кредит 800 тисяч, який вже оформили, але поки не використовуємо, — поділився своїми турботами Василь Руденький.працюють3

В агрофірмі «Мир», як і в інших підприємствах, вже виконані основні роботи з обробки зернових культур, але аграріям все ж вистачає роботи. Наразі на підприємстві активно проходить підготовка до збору врожаю: закуповуються нові деталі на техніку, проводиться ремонт комбайнів.

працюють4За інформацією управління агропромислового розвитку, цієї весни всі сільгосппідприємства провели підживлення  озимих та виконали план з посівів ярих культур. План закупівлі добрив виконано на 109 %, це дозволило підживити озимі культури на площі близько 30 тисяч гектарів. На сьогодні посіви переважно перебувають у доброму та задовільному стані. Аграрії зазначають, що фінансові негаразди цієї весни компенсували погодні умови, які є значно кращими, ніж два попередніх роки. Дощі порадували сільгоспвиробники і восени, і навесні.

Після двох посушливих років поспіль аграрії і не мріють отримати високий прибуток, який дозволить вкласти кошти в розвиток господарств. Але сподіваються, що його буде достатньо для збереження робочих місць та допомоги соціальній сфері сіл району, яку вони по можливості намагаються надавати.