image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Морська вода знову надходить до Молочного лиману

16:49 18.06.2014

16 червня добіг кінця перший етап робіт з порятунку Молочного лиману. Нарешті, завдяки розчищенню з’єднувальної промоїни між морем та лиманом, до водоймища почала надходити морська вода.

морська2Нагадаємо, що комплекс робіт з розчистки промоїни  тривав декілька місяців з і ініціативи народного депутата України Балицького Є. В., за рахунок власних коштів та фінансових надходжень від ініціативної групи «Врятуємо Молочний лиман».

Наразі від мулу та піску розчищено 2 км 200 метрів з’єднувального каналу, його глибина в різних місцях коливається від півтора до трьох метрів. На відкриття промоїни приїхало чимало людей, діяльність яких пов’язана з проблемою Молочного лиману. Всі вони в один голос говорили про те, що пересихання лиману створило багато проблем у різних сферах життєдіяльності. Одна з них — це занепад оздоровчих установ, розташованих на узбережжі Молочного лиману.

морська4— З 21 дитячого оздоровчого закладу в 2013 році працювало лише сім. Дитячі табори загалом можуть приймати в літній сезон до 14 тисяч дітей, а в 2013 оздоровитися мали змогу лише три з половиною тисячі малечі. В цьому ж році відкрилися табори лише там, де є басейни, — бідкається начальник оздоровчого закладу «Лісова пісня» Алла Демченко.

Також значних втрат зазнали рибалки, бо риби у лимані практично не залишилось.морська3

Присутні на відкритті промоїни керівники районів, прилеглих до Молочного лиману, зазначили, що сьогоднішня подія доленосна для даної території.

Зокрема, голова Мелітопольської районної ради Юрій Єсипенко підкреслив, що відновлення лиману стало радісною подією для всіх, і висловив сподівання, що незабаром узбережжя водойми знову наповниться голосами дітей, які приїдуть сюди відпочивати та оздоровлюватися.

Наразі основні роботи з розчистки промоїни виконано, та попереду — наступний етап проекту «Врятуємо Молочний лиман», реалізація якого здійснюється за фінансової підтримки народного депутата Євгена Балицького.

— З лівого боку буде зведена 50-метрова буна, яка захищатиме промоїну від піску в період східних вітрів. Буни з піском витримають шторми будь-якої сили, а восени ми накриємо їх бетонним покриттям, аби захистити від льоду, — розповів Євген Балицький.(буна, від нім. Buhne) — регуляційна споруда (напівзапруда, поперечна дамба, висунута від берега у бік моря або річки), що служить для оберігання берега чи гідро- технічної споруди від розмиву, — прим. авт.). На промоїні і надалі працюватимуть земснаряди, які постійно розчищатимуть її від піску.

Щодоби в лиман із моря надходитиме до 1 млн. кубометрів води, таким чином вже за чотири місяці дзеркало Молочного лиману заповниться 44 млн. куб. морської води.морська5

Надалі, за словами народного депутата Балицького Є.В., він планує розпочати будівництво інкубатора для розведення риби.

— Наступна фаза нашого проекту полягає в тому, що незабаром ми розпочнемо будівництво рибного інкубатора, в якому розводитимуть малька риб, адаптованих до водного середовища Молочного лиману: камбали, осетра, піленгаса, судака. Вартість проекту близько двох мільйонів гривень. На це будуть задіяні мої власні кошти та фінанси інвесторів. Перші декілька тисяч мальків ми плануємо запустити вже цього року, — поділився планами Євген Балицький.

Ініціатори проекту «Врятуємо Молочний лиман» сподіваються, що з відновленням з’єднувального каналу «Море-лиман» розпочнеться друге життя унікальної флори та фауни Молочного лиману.морська

Всі, хто усвідомлює важливість цього проекту, завдячує народному депутату за його сміливу ініціативу та реальне втілення її в життя.

— Велике спасибі нашому народному депутатові Євгену Балицькому за цю конкретну справу. Ця людина не на словах, а ділом довела, що дбає про відродження рідного краю. Ми завжди готові підтримувати його в таких важливих для нашої території починаннях, — від імені керівників оздоровчих закладів запевнила присутніх начальник дитячого оздоровчого табору «Лісова пісня» Алла Демченко.