image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Друга спеціальність за державні кошти

16:51 18.06.2014

З квітня 2013 року набула чинності Постанова кабінету міністрів України, якою затверджено порядок видачі ваучерів та перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації, для навчання за якими вони можуть бути видані.

РЦЗ Докладно про це питання розповіла начальник відділу роботи з роботодавцями Мелітопольського районного центру зайнятості Наталя Черкашина.

РЦЗ2«Одним із інструментів, направлених на підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, є стаття №30 закону України «Про зайнятість населення», згідно з якою передбачено видачу ваучерів на отримання другої спеціальності або підвищення кваліфікації за затвердженим списком професій. Змогу отримати таку допомогу мають особи, які досягли 45 років та мають страховий стаж не менше 15-ти років», — інформує Наталя Черкашина

Для отримання такого ваучера громадянам необхідно надати в центр зайнятості певний перелік документів. Це паспорт, податковий код, трудова книжка та документ про освіту. Якщо трудова книжка знаходиться у руках роботодавця, громаддям необхідно надати її завірену копію.

«Вартість ваучера дорівнює вартості навчання і не може перевищувати 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працеспроможних громадян. На сьогоднішній день цей роз мір складає 12180 гривень», — проінформувала вона.

Однак, існують деякі винятки, при яких в наданні ваучера може бути відмовлено.

«Дія цого порядку не розповсюджується на громадян, які не мають професійно-технічної або вищої освіти, на тих, хто за останні 5-ть років проходив перенавчання за рахунок центру зайнятості, а також на осіб які перебувають на обліку як безробітні», — додала Наталя Черкашина.

За підсумками 2013 року Мелітопольським районним центром зайнятості було видано 28 ваучерів. Проте лише 16 чоловік скористалися можливістю отримати вищу освіту коштом служби зайнятості.

Загалом на ці потреби витрачено 163 тисячі гривень. У плановому завданні центру на поточний рік стоїть видача ще 15-ти ваучерів.