image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Козацтво долучається до роботи обласної координаційної ради

15:23 16.07.2014

У м. Бердянськ відбулось виїзне засідання обласної координаційної ради з питань розвитку козацтва, яке провів перший заступник голови ради Дмитро Сухінін. Обговорити поточний стан та перспективи участі козацтва у обороні рубежів області прибуло 20 отаманів із 8 районів та міст області.

козацтвоКозаки — проти анексії Криму

Дмитро Сухинін повідомив, що на 17 блокпостах нашого регіону чергують понад 300 представників козацьких формувань, проведено 6 гуманітарних експедицій для українських військових до зони АТО та на кордон із тимчасово окупованим Кримом, налагоджено тісну взаємодію із загонами самооборони.

Так, 26 червня дві групи запорізьких козаків на чолі з заступником голови обласної координаційної ради з питань козацтва Д. Сухініним і С. Кириченком вирушили у Марш Миру проти анексії Криму. Козаки відвідали гарячі точки України — околиці Маріуполя та           с. Чонгар. У Марші також взяли участь П. Бєлан, І. Синєпольський, Ю. Матсалаев.

Під час подорожі козаки передали прикордонникам необхідні речі: намети, спальні мішки, продовольство та ін.

Допомогу і сприяння в проведенні Маршу Миру надали численні підприємці, військкомат Шевченківського району м. Запоріжжя, голова Шевченківської райадміністрації м. Запоріжжя А. Бородай, голова Гуляйпільської райдержадміністрації А. Гура, директор ВАТ «Автопарк» В. Глухенький та багато інших. Значну допомогу надають небайдужі представники громадськості, соціально-відповідального бізнесу, обласна виконавча влада на чолі із Валерієм Барановим.

Сьогодні запорізьке козац-тво на чолі з головою Запорі-зької обласної державної адмі-ністрації В. Барановим відіграє важливу роль у стабілізації ситуації на південному сході України і наданні гуманітарної допомоги солдатам Збройних Сил України на передовій.

У планах — розширення складу організації

Керуюча справами Бердянського міськвиконкому Наталія Гончарова розповіла, що у місті діють 9 козацьких організацій, активісти яких брали активну участь у попередженні масових заворушень під час акцій протесту навесні цього року, постійно проводять військово-спортивні ігри для дітей та молоді, популяризують козацькі звичаї та традиції.

Козацькими нагородами було відзначено отамана Бердянського козачого полку Олександра Камаєва, головного спеціаліста організаційного відділу міськвиконкому Ігоря Зубрицького, директора дитячого оздоровчого центру «Дзержинець» Леоніда Старовойтова.

Учасники засідання Юрій Хіжняк, Олександр Гордієнко, Іван Матвієнко порушили питання щодо поліпшення матеріально-технічного забезпечення прикордонників, придбання службового автотранспорту та плавзасобів, збільшення кількісного складу прикордонних патрулів тощо. Члени координаційної ради ухвалили звернення до Бердянського міського голови Олексія Бакая із проханням сприяти у виділенні приміщення для оперативного штабу місцевих козацьких організацій, а також в організації проживання та харчування козаків, що прибувають із інших районів, для охорони південних кордонів нашого краю.

Підбиваючи підсумки, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що «обласна координаційна рада з питань козацтва має стати центром консолідації всіх патріотичних сил Запорізького регіону. Саме тут повинна вироблятися тактика і стратегія громадського опору проявам сепаратизму, екстремізму та зовнішньої агресії. Водночас важливо, щоб на період бойових дій на сході країні козаки мінімізували внутрішні протиріччя, перестали з’ясовувати, хто з них є більшим державником, а всі разом включалися до роботи із забезпечення правопорядку та надання допомоги українським військовим».