image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Держземагентство повідомляє

Полтавська область серед лідерів в Україні за обсягами оренди та розміром орендної плати за земельні паї

У 2014 році в Полтавській області знаходилося в оренді близько 90 відсотків земельних паїв, що є одним з найвищих показників у країні. Крім того, минулого року в області була зафіксована одна з найвищих в Україні орендних плат за земельні паї.

Як повідомляє Головне управління Держземагентства в Полтавській області, за підсумками 2014 року сільгосптоваровиробники вже виплатили власникам земельних паїв 1,16 млрд грн орендної плати, що становить майже 94 відсотка від загальної суми нарахувань за минулий рік.

Загалом минулого року власники земельних ділянок на Полтавщині уклали із сільгоспвиробниками 299739 договорів оренди. Середній розмір плати за оренду гектара земельного паю в у області в 2014 році становив 1119 гривень.

Разом з тим, у Машівському та Шишацькому районах ставки орендної плати, відповідно до діючих договорів оренди, сягнули відповідно 1810 грн  та 1429 грн  за гектар земель.

Наразі землевласникам у грошовій формі сплачено 832 млн грн, у натуральній – 320 млн грн та надано послуг загальною вартістю понад 10 млн гривень.

Також землевпорядна служба області додає, що найкращий розрахунок з власниками паїв мав місце у Гадяцькому (128,1%), Котелевському (102,9%) та Глобинському (100%) районах.

Довідково:

В Україні відносини, пов’язані з орендою земельних ділянок регламентуються Земельним кодексом та Законом “Про оренду землі” від 6.10.1998 року №161-XIV. У статті 93 Земельного кодексу України зазначається, що право оренди земельної ділянки – це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам та юридичним особам України, іноземцям і особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним об’єднанням і організаціям, а також іноземним державам.

Оренда земельної ділянки може бути короткостроковою – не більше 5 років та довгостроковою – не більше 50 років.

Прес-служба Держземагентства України

249-96-89, 244-82-53