image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Держземагентство повідомляє

Європейські експерти розпочали підготовку вітчизняних тренерів-фахівців з питань консолідації земель та землеустрою

 У рамках проекту Твіннінг “Допомога у розвитку відкритого і прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні” в Україну цього тижня прибули європейські експерти з Нідерландів, Литви та Німеччини з метою проведення чергового навчального циклу для фахівців Державного агентства земельних ресурсів України.

Під час нинішнього циклу навчань планується підготувати 31 тренера з питань консолідації земель і землеустрою, які на ділі готуватимуть спеціалістів у вказаній сфері для навчання персоналу земельного відомства на центральному, обласному та районному рівнях.

Європейські експерти, зокрема, представлять презентаційні матеріали щодо досвіду країн Європи з питань консолідації земель. Слухачам навчального курсу будуть також роз’яснені основні поняття та принципи у вказаній сфері.

На думку європейських експертів, державна стратегія має передбачати поетапну реалізацію консолідації земель. Консолідація земель повинна сприяти вирішенню питань, коли їх фрагментація дійсно є проблемою, а не нав’язувати рішення там, де це не потрібно. Крім того, консолідація земель повинна стати привабливою не тільки для власників великих ферм, а й цікавою для усіх селян.

Довідково:

Реалізацію проекту Твіннінг “Допомога у розвитку відкритого і прозорого ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні” було розпочато у січні 2014 року. Строк реалізації проекту – 21 місяць.

Важливою складовою проекту Twinning є підвищення професійної спроможності фахівців, залучених до таких пріоритетних секторів, як обіг земель (включаючи оцінку земель), консолідація земель і землеустрій, управління землями (включаючи управління землями державної власності), земельний кадастр і розбудова земельних інформаційних систем. У рамках реалізації проекту ухвалено рішення підготувати 90 тренерів (по 30 тренерів на кожну пріоритетну сферу проекту: обіг земель (включаючи оцінку земель); консолідація земель і землеустрій; управління землями (включаючи землі державної власності); а також 30 осіб на рівні керівництва. У свою чергу тренери мають підготувати спеціалістів для навчання персоналу земельного відомства на центральному, обласному та районному рівнях.

Консолідація земель сільськогосподарського призначення – це комплекс організаційних, правових, землевпорядних та інших заходів, що полягає в економічно обґрунтованому об’єднанні землевласниками та землекористувачами земельних ділянок і земель сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення у єдині земельні масиви, з метою забезпечення їх сталого землекористування. Консолідація земель дозволяє подолати проблему роздрібненості сільськогосподарських землеволодінь, збільшити площу сільгоспугідь, які залучені в сільськогосподарське використання, забезпечити ефективне управління природними ресурсами й охорону навколишнього середовища, підвищити конкурентоспроможність сільського господарства й стимулювати розвиток сільських районів.