image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Переселенці потребують допомоги городян

17:44 28.01.2015

В Мелітополі та Мелітопольському районі офіційно зареєстровано майже три тисячі сімсот вимушених переселенців, з них більше тисячі дітей.

IMG_3437Продуктів приносять менше

Незважаючи на те, що на Мелітопольщину не припиняють приїздити громадяни із зони проведення антитерористичної операції, мелітопольці рідше надають гуманітарну допомогу до оперативного штабу. Про це розповіла керівник міськрайонного товариства Червоного Хреста, член штабу з надання допомоги переселенцям Наталя Жадан.

— Люди менше приносять продуктів, можливо, їм і самим нема за що їх купувати, одежі також в нас поменшало. Звісно, для нашого міста така кількість переселенців є досить значною, і мелітопольці вже потроху «видихаються» допомагати, — зазначає вона.

Житлова проблема не вирішена

Наразі для вимушених переселенців гостро стоїть проблема розселення, все житло, яке надала місцева влада, вже зайняте. Ніна Колосова, яка переїхала на Мелітопольщину з Донецької області з дітьми, вже декілька разів змінювала місце проживання. Наразі вона проживає в с. Терпіння. З однієї з осель їй довелося виїхати через непорозуміння з господарями. Через деякий час, як жінка орендувала житло, до оселі повернулася господарка із своїм сином, а після нового року переселенку виселили, хоча за домовленістю сім’я мала жити в будинку до травня. Сім’я Ніни знайшла новий дім, але матері хотілося б більш комфортних умов для дітей.

— Ми живемо в умовах, які б я не побажала матері, у якої п’ятеро дітей. У двох кімнатах тепло, але кухня не опалюється. Тож, як йду готувати, одягаю пальто. І умов, щоб помитися, немає, — бідкається жінка.

Та все ж світ не без добрих людей — у непростій життєвій ситуації у штабі їй продовжують надавати всебічну допомогу. Очільник Червоного Хреста та член оперативного штабу Наталя Жадан розповіла, що власники помешкань подекуди самі пропонують допомогу переселенцям, залишаючи свої контакти працівникам штабу.

В першу чергу — підтримка матерів з дітьми

За словами представників Червоного Хреста, на жаль, в установі залишилось не так багато продуктів харчування та речей першої необхідності, які отримували вимушено переміщені особи. А допомога, що надходить, відразу ж роздається.

— Надходила нам допомога з ООН — 323 пакети, а кількість переселенців дуже велика. Видавали по одному пакунку на одну сім’ю, — підкреслює Наталя Жадан.

В першу чергу, при розподіленні допомоги увага приділяється матерям з декількома маленькими дітьми. Мешканці Мелітополя та району, які мають можливість надати допомогу вимушеним переселенцям, можуть приносити теплі речі, продукти харчування та засоби гігієни до штабу з надання допомоги переселенцям, який знаходиться в Палаці культури ім. Т.Г. Шевченка, кабінет № 38.