image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Чи повернуться з казни гроші аграріїв?

15:53 12.02.2015

В 2015 році буде посилено контроль за забезпеченням законодавства щодо відповідного оформлення та виплати зарплатні найманим працівникам.

Про це під час семінару щодо змін в податковому кодексі проінформувала заступник начальника Мелітопольської  об’єднаної податкової інспекції Тетяна Кисельова. Зокрема, вона зосередила увагу присутніх на чималих штрафах у разі порушення трудового законодавства.

Так, за кожного з неоформлених працівників роботодавцю доведеться сплатити 36,5 тисячі гривен. Також передбачена адміністративна відповідальність для бухгалтера та директора. За невчасну виплату зарплатні — 3654 гривень. Також вона пояснила зміни в процедурі сплати податку на додану вартість сільгосппідприємствами. Якщо раніше аграрні підприємства перераховували податок на спец рахунок, а з нього перераховували до бюджету, то наразі ці кошти мають бути перераховані через казначейство, а вже потім повернуться на спецрахунки.

Після доповіді Тетяни Кисельової у присутніх виникло чимало питань. Так, голова Мелітопольської районної ради Євген Любцов поцікавився, чи зможуть аграрії використовувати кошти зі спецрахунків на свої потреби, як це було раніше. За словами податківців, термін повернення коштів змінитись не повинен.

Але з новою процедурою аграрії не погоджуються. Найбільше їх непокоїть співпраця із державною казначейською службою. Вони сумніваються, що гроші з казни повернуться на підприємства.

— Ми знаємо, що таке казначейство, і як з казначейства забирати кошти. Проведення податку через казначейство може означати, що сьогодні ми перерахуємо кошти, а в кінці року їх повернуть, а може, і не повернуть. Бо, як завжди, наша казна порожня, — висловив свою думку з цього приводу один із провідних аграріїв Мелітопольщини, голова постійної депутатської комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва Микола Кишко.

Також учасники семінару були проінформовані про зміни у земельному законодавстві. Начальник управління Держземагентства у Мелітопольському районі Володимир Винник повідомив, що з січня поточного року адміністративні послуги Держземагентства будуть надаватися в районному та міському адміністративних центрах. Серед них: державна реєстрація земельної ділянки з видачею витягу з Державного земельного кадастру; внесення до Державного земельного кадастру відомостей (змін до них) про земельну ділянку; державна реєстрація обмежень у використанні земель з видачею виписки; видача довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями; видача виписки з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

У підсумку семінару слово взяв голова Мелітопольської райдержадміністрації Олександр Мордик. Він наголосив,  що, оскільки зміни до податкового та бюджетного кодексів викликають чимало питань у аграріїв та сільських голів, робочою комісією була розроблена низка пропозиції   з коригування деяких статей цих державних документів. Всі вони будуть направлені до Верховної Ради України.