image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вічний у пам’яті народній

Тарас Шевченко. Це ім’я стало символом нашого народу. Його портрет можна побачити у хаті. Його «Кобзар» лежить на столі поряд із хлібом, а його пісні вишиті на рушниках. Змалку вивчаємо вірші Тараса Шевченка.

Ось і цього року в Данило-Іванівській ЗШ І-ІІІ ступенів на початку березня традиційно вшанували пам’ять Кобзаря. Були проведені виховні години в кожному класі, метою яких стало пізнання учнями постаті Великого Кобзаря, актуальності його творчості, виховання любові до рідного краю, пробудження національної самосвідомості, патріотичне виховання і розвиток почуття гордості за свій народ і Батьківщину.

На уроках української літератури було проведено традиційні читання творів «Весна починається з Шевченка». Вчитель української мови та літератури Л. Шляхтіна  провела  у 9 класі тематичний урок «Т.Шевченко і його духовний заповіт українському народові. Настроєві інтонації твору «І мертвим, і живим, і ненародженим». Пам’яті загиблих на Майдані присвячується». На цьому уроці дев’ятикласники дослідили, наскільки події, про які писав Т.Шевченко, є актуальними і зараз, як автор своїми віршами пробуджує національну гідність і честь. Учні вшанували пам’ять про загиблих патріотів на Майдані в Києві в 2013-2014 роках.

А вчитель української мови та літератури О. Фемяк організувала мовознавчий турнір між учнями 7-9 класів «Ти наше диво калинове», де учні усвідомили, що українська мова — скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

З-поміж заповітів Великого Кобзаря — перший і останній, звернений до нас і наших нащадків:

Свою Україну любіть,

Любіть її …

Во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

І тільки від нас, від нашої відповідальності перед Україною, від нашого вміння та бажання жити в добрі та злагоді, від нашої любові до рідної мови, національної культури, від гордості за свій народ і віри в Бога, від нашої з вами віри в щасливий день незалежної України залежить, чи полинула душа поета молитися до самого Бога. Молитися там, у небесах, за Вільну Україну.

Л. ШЛЯХТІНА, учитель 

Данило-Іванівської ЗШ І-ІІІ ст.