image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Туберкульоз: міфи і реальність

 В приміщенні кримінально – виконавчої інспекції Мелітопольського району УДПтС України в Запорізькій області 24 березня 2015 року, з метою  інформаційно – просвітницької роботи з питань формування здорового способу життя серед неповнолітніх засуджених, які перебувають на обліку  інспекції, було роз’яснено та розглянуто міфи і реальність про туберкульоз.

IMG_20150324_114429Туберкульоз — багатофакторне соціальне захворювання, тому в сучасних умовах з ним дуже важко боротися тільки силами фахівців. Для виконання цього завдання необхідні зусилля не тільки медичних працівників, але і немедичних організацій, різних відомств, уряду, суспільства і, безумовно, самих громадян. Від туберкульозу в світі щорічно вмирають майже два мільйони людей. Всесвітній день боротьби з туберкульозом несе всесвітній заклик до дії. Це проводиться раз на рік, захід дає нам можливість підвищити інформованість населення про туберкульоз та розвіяти існуючі міфи і забобони, пов’язані з цим захворюванням. Ось лише деякі з них:

МІФ №1:«Туберкульоз хворіють лише соціально неблагополучні особи» Безумовно, ця категорія населення найбільш схильна до ризику розвитку захворювання у зв’язку з ослабленим імунітетом, обумовленим їх способом життя. Однак, туберкульоз — це інфекційне захворювання, інфекції, як відомо, можуть вражати людей незалежно від соціального становища. Стреси, недосипання, нерегулярне і незбалансоване харчування можуть призводити до зниження захисних сил організму й захворювання на туберкульоз. Тому, необхідно пам’ятати про те, що «профілактика — богиня медицини» і робити все можливе,  щоб попередити хворобу.

МІФ № 2: «Ми не можемо протистояти хворобі» Кожен може щось зробити, щоб зупинити туберкульоз! Для цього потрібно залишатися здоровим, зміцнювати захисні сили свого організму. Це означає нормальний сон, прогулянки і фізичні навантаження на свіжому повітрі, достатній збалансоване по білках, жирах і вуглеводах харчування, підвищення стійкості до стресів — настрій на позитив! Важливим фактором попередження поширення туберкульозу є його раннє виявлення. Для цього кожному необхідно пам’ятати про своєчасне проходження флюорографічного обстеження (оптимально 1 раз на рік). При появі кашлю з виділенням харкотиння на протязі більше 2-3 тижнів, задишки, болю в грудях, слабкості, втрати апетиту, втрата ваги, помірного повторюваного спека вечорами, пітливість в нічний час необхідно, як можна швидше звернутися в поліклініку за місцем проживання і пройти обстеження на туберкульоз. Чим раніше виявлено захворювання, чим раніше розпочато лікування, тим більше шансів на те, що лікування буде ефективним і призведе до повного одужання.
МІФ № 3: «Якщо спілкуватися з хворим на туберкульоз, то обов’язково захворієш» Практично все доросле населення нашої країни «інфіковані» туберкульоз. Це означає, що паличка Коха — збудник туберкульозу, потрапляючи в організм в дитячому віці, живе в нашій лімфатичній системі і підтримує протитуберкульозний імунітет, який допомагає не захворіти. Однак, при ослабленні захисних сил організму під впливом різних факторів дрімаюча інфекція може почати розмножуватися.
МІФ № 4: «Від щеплень немає ніякого толку» Вакцинація проти туберкульозу є найбільш широко вживаною формою вакцинації в світі. Щеплення сприяють зниженню інфікованості та захворюваності дітей, попереджають розвиток гострих та поширених форм туберкульозу. Серед щеплених БЦЖ у період новонародженості захворюваність дітей раннього віку в 15 разів вище, ніж у щеплених.
Пам’ятайте, вчасно виявлений туберкульоз виліковний. Бережіть себе!

Інспектор КВІ Мелітопольського району УДПтС України в Запорізькій області ст. лейтенант внутрішньої служби О.І. Морозова