image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Іксодові кліщі — переносники трансмісивних інфекцій

13:52 29.04.2015

 Пригріло сонечко, зазеленіло навкруги, довгоочікуване тепло потягнуло людей на спілкування з природою і…неочікуваний результат — напад іксодового кліща. У 2015 році з приводу укусу цими членистоногими за медичною допомогою звернулися вже близько  двадцяти осіб.

Іксодові кліщі — переносники збудників кліщового вірусного енцефаліту, Лайм-бореліозу, лихоманки Західного Нілу, гранулоцитарного анаплазмозу людини, Крим-Конго геморагічної гарячки, марсельської лихоманки, кримської геморагічної лихоманки, туляремії та ін. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Щорік з появою весняного тепла прокидаються іксодові кліщі. Перші активні кліщі з’являються у квітні. Чисельність цих членистоногих швидко збільшується, досягаючи максимуму на початку другої декади травня, залишається високою до середини чи кінця червня, в залежності від погоди. Поодинокі активні паразити можуть нападати до кінця листопада.

Спостерігається два піки чисельності: весняний — у травні — червні та осінній – в серпні — вересні. Тому, відпочиваючи чи працюючи на природі (дачних ділянках, садках, лісосмугах, парках, тощо) в теплі дні, будьте уважні. Кліщі вологолюбиві, тому їх чисельність найбільш велика у зволожених місцях.

Дуже важливо знати, що кліщі концентруються на лісових доріжках і стежках, що поросли по узбіччях травою. Тут їх набагато більше, ніж у лісі. Дослідження показали, що кліщів приваблює запах тварин і людей, які постійно використовують ці доріжки при пересуванні по лісі.

Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Тіло іксодових кліщів зазвичай овальної, рідше круглої форми, загостреної попереду, у голодних дорослих особин завдовжки 2-6 мм, у ситих самиць може досягати в довжину 10-20 мм.

Іксодові кліщі підстерігають свою здобич, сидячи на кінчиках травинок, листя, гілочок на висоті не більше метра. Якщо поблизу кліща пройде тварина або людина, то його реакція буде миттєвою — він судорожно чіпляється за свого майбутнього хазяїна. Голодні активні кліщі, що напали, зазвичай, прагнуть проникнути під одяг. Вони можуть прикріплятися до будь-якої частини тіла, але найчастіше до голови, шиї, в складках шкіри поперекової та  пахової області, волосистих частинах тіла. Нападають на людей самиці, самці, німфи, личинки. З моменту нападу до їх прикріплення проходить 1-2 години.

Момент укусу кліща безболісний та проходить непоміченим. Дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в цьому місці з’являється припухлість, свербіння, почервоніння. Період живлення самиць на тілі людини може бути від 5 до 10 діб. Присмоктування маленької майже прозорої німфи часто залишається для людини непомітним.

Кажуть, що краще попереджувати захворювання, ніж їх лікувати. Найбільш простим та  ефективним засобом профілактики захворювань, що передаються кліщами, є недопущення їх присмоктування.

Для того, щоб оберегти себе від нападу кліщів, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

— збираючись в місця можливого знаходження кліщів, надягайте одяг світлих тонів (на ньому кліщі легше помітні), краще — зі щільно прилеглим коміром і манжетами. Волосся рекомендується прибирати під головний убір;

— застосовуйте репеленти (відлякуючі речовини) ДЕТА, Акрофтал, Арнет, Рефтамид, Кедр, Оксазоль, Тайожний, Пікнік, які можна придбати в аптеках та господарських магазинах;

— через кожні 1 — 1,5 години проводити само — та взаємоогляди на наявність іксодових кліщів;

— краще відпочивати на відкритій місцевості, на сонячних галявинах (кліщі не переносять сухих місць та прямих сонячних променів);

— після повернення з лісу одяг обов’язково змінити, уважно оглянути з лицьового та  виворітного боку, по можливості просушити на сонці або пропрасувати;

— оглянути всю поверхню тіла, голови, особливо звернувши увагу на пахову область, пахвові западини, спину; прийняти душ;

— не вносіть у будинок букети польових квітів, чагарників з лісу, тому що на них можуть бути кліщі;

— оглядайте домашніх тварин після прогулянок у парку, виходу на природу.

Видалити членистоногого зі шкіри найкраще в хірургічному кабінеті лікувально-профілактичного закладу. Від кліща  можна позбутися, попередньо крапнувши на нього кілька крапель рідкого жиру. Кліща знімають через 15-20 хвилин. Не слід доторкатися до слизових оболонок руками після видалення кліща, руки треба вимити з милом. Після видалення паразита місце пошкодження шкіри обов’язково обробляють спиртовим розчином.

Чим менш тривалий час перебування кліща на тілі людини, тим менша ймовірність передачі захворювань. Знятого кліща не можна викидати. Його, помістивши в закриту ємність, доставте в найближчий лабораторний центр Держсанепідслужби України, ентомологу, для визначення ступеня небезпеки зараження від членистоногого.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Комариця Інна Леонідівна,

ентомолог Державної установи  «Запорізький обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України»