image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Ожила історія Старо-Бердянського лісництва

16:45 03.06.2015


0849
Минулого тижня мешканці району змогли відкрити для себе історію Старо-Бердянського лісництва під час захопливої театралізованої екскурсії, яка відбулася в рамках вшанування пам’яті засновника Старо-Бердянського лісництва Іоганна Корніса та видатного лісничого Павла Сивицького.

Саме завдяки здобуткам цих людей серед таврійського степу з’явилися перші лісові насадження. В екскурсії взяли участь керівники Мелітопольського району, краєзнавці та школярі. Про красу лісу Старо-Бердянського лісництва учасники заходу  дізналися з «перших вуст», бо ж екскурсовод перевтілився у  самого Павла Сивицького. Разом із учасниками заходу  по лісництву гуляли дами в старовинному одязі, яки,  спілкуючись з екскурсоводом, розповідали про ті часи, коли народжувався ліс. Мандруючи серед дерев, учасники екскурсії дізналися про знаряддя для висадки зелених насаджень у різні часові відрізки та про методи обробки деревини, а також ознайомилися із тваринним різноманіттям лісу.

0851Фахівці лісництва  зазначили, що перші плантації були насаджені Іоганном Корнісом у далекому 1846 році. Та найбільшого розквіту Старо-Бердянське лісництво досягло за час керівництва Павла Сивицького.

— Молодий лісничий Сивицький велику увагу приділяв естетиці та культурі, все було зроблено для того, щоб люди, які відвідували ліс, закохувалися в нього, приїздили на свої території та намагалися створити щось подібне, — розповів начальник Запорізького обласного  управління лісового та мисливського господарства Мирон Полуліх.

Ці ж слова підтверджує і мелітопольський краєзнавець Семен Воловник.

— Він прийняв лісництво з площею 40 гектарів, коли ж пішов звідси — через 40 років праці, площа лісництва досягла 1000 гектарів… Лісництво при ньому розквітло, воно перетворилося фактично у ботанічний сад, — наголосив краєзнавець.

В цей же день у лісництві на будинку, який звів Павло Сивицький, відкрили меморіальну дошку видатному лісничому. Та заклали камінь, на місці якого  в майбутньому зведуть пам’ятник Іоганну Корнісу. Голова районної ради Олександр Мордик підкреслив, що ці двоє людей зробили великий внесок у розвиток рідного краю і є справжніми патріотами. А голова райдержадміністрації Олександр Мангул зазначив, що засновники лісів зробили цінний дарунок своїм нащадкам, який й надалі слід берегти. Новопилипівський сільський голова Віктор Федорченко подякував за допомогу в увічненні па-м’яті про засновників Старо-Бердянського лісництва теперішнім керівникам лісництва, районному центру охорони культурної спадщини та туризму та керівнику підприємства «Граніт СВ» Сергію Златьєву. У підсумку заходу нинішні лісівники запевнили, що й надалі робитимуть все для збереження зелених насаджень  у Старо-Бердянському лісництві.