image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Усі депутатські приймальні — в одному сервісі

Активісти Руху ЧЕСНО запустили сервіс pryjmalni.chesno.org. Інтерактивна мапа приймалень дозволяє громадянам знаходити найближчу до них депутатську приймальню, а також усі приймальні окремого депутата чи всіх депутатів фракції.

1«До цього депутатські приймальні ніколи не були зібрані на одному ресурсі у зручній формі, – коментує редактор сайту chesno.org Вадим Гудима. – Сподіваємося, що громадяни активно користуватимуться нашим сервісом і не даватимуть депутатам забути про їхні обов’язки».

Інформацію про приймальні отримали з відповідей на звернення ЧЕСНО до політичних фракцій та позафракційних депутатів, з інформації на  сторінках депутатів на сайті Верховної Ради та на їхніх офіційних сайтах, а також з аналізу округів, зробленого Громадської мережею «ОПОРА».

Наразі Рухом ЧЕСНО було зібрано інформацію про 226 депутатських приймалень, за які відповідальні 88 народних депутатів. Найбільшу кількість  депутатських приймалень — 13 — відкрив позафракціійний депутат Яків Безбах з Дніпропетровська. Але кожна з його приймалень працює 2-3 години на місяць.

Цілком очікувано, що мажоритарні депутати більше опікуються контактом із виборцями. Якщо зі списочників наявна інформація тільки щодо приймалень лише 18 (8%) депутатів, то серед мажоритарників — 71 (36%).

З усіх депутатських фракцій Руху ЧЕСНО найбільше відомо про приймальні фракції партії ВО «Батьківщина», щодо якої є інформація про розташування приймалень більше 60% складу фракції. Найгірше – про депутатів фракції “Опозиційний блоку” (менше 8%) .

Рух ЧЕСНО закликає народних депутатів, їхніх помічників та працівників секретаріатів партій надсилати нову та уточнюючу інформацію на електронну адресу info.chesno@gmail.com.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 7 Закону України «Про статус народного депутата України», народний депутат зобовязаний постійно підтримувати звязки із виборцями. Ця вимога стосується як депутатів, обраних в одномандантних, так і в багатомандатних округах. Останній тиждень кожного місяця роботи Верховної Ради зарезервовано для роботи народних депутатів із виборцями. Відповідно до статті 28 того ж Закону, приміщення для організації приймальні надаються депутатам безкоштовно.