image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

«Побачення» з плазуном — річ досить вірогідна

В літній період під час перебування на природі відпочивальники можуть зустріти змій. Як при цьому себе поводити та чи є в нашому регіоні отруйні плазуни, розповіла молодший науковий співробітник Приазовського Національного природного парку Галина Микитинець.

es2217134За даними спеціалістів, на території парку, до якого входить і частина території Мелітопольського району, отруйною є тільки степова гадюка. За словами спеціалістів, цей вид змій дуже легко відрізнити від вужа.

— Гадюка відрізняється тим, що вуж довший за неї і має більш витягнуту голову. У гадюки вона трикутником, на спині характерний малюнок — зигзаг, а у вужів шахматки, — пояснила Галина Микитинець.

Спеціалісти наголосили, що популяція степової гадюки в наших краях невелика, зустріти її можна поблизу Мордвинівки, Ленінського, Садового, Шелюгів та Атманаю. Також ці плазуни були помічені на міському кладовищі.

Степова гадюка не належить до агресивних видів змій, але все ж трапляються випадки, коли вона кусає людей. В такому разі слід негайно звернутися до лікаря. Не можна при цьому вживати алкоголь, розрізати місце укусу.

Окрім отруйної степової гадюки, відпочивальники можуть зустріти ще декілька нешкідливих плазунів. Такими є, наприклад, вужі. Їх легко відрізнити від інших змій за кольоровими вушками. На території парку водяться водяні вужі, які не є небезпечними для людини. Такі плазуни зустрічаються на морських узбережжях та поблизу прісних водоймищ. На території Приазовського парку також мешкають два види червонокнижних змій — це полози, які не отруйні.

Як зазначають спеціалісти, різновиди плазунів, що живуть на території Приазовського парку, не агресивні. При зустрічі з цими зміями, слід їх просто обійти.