image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Гість із Канади цікавився в Соснівці історією менонітів

IMG_2296 IMG_2338Нещодавно Мелітопольський район відвідав голова ради директорів Благодійного фонду «Менонітський центр»   у Канаді Бен Стоббі разом з директором БФ «Менонітський центр» у Молочанську Оксаною Братченко. У селі Соснівка гості зустрілися з очільниками районної та місцевої влади, поспілкувалися з краєзнавцями Мелітопольщини.

Бен Стоббі (на фото перший справа від пам`ятного каменя) відвідує наш край вже не вперше, але завжди відкриває для себе нові сторінки життя своїх предків менонітів, які жили й працювали в Україні. Цього разу він прибув саме в Соснівку, тому що тут нещодавно закладено камінь, на місці якого згодом буде встановлений пам’ятник славнозвісному меноніту — засновнику Старо-Бердянського лісництва Йогану Корнісу.

— Це вже десятий мій візит до України. І кожного разу я дізнаюся щось нове. Кожного разу знаходжу нові факти. Меноніти жили на цій території понад 150 років. Тому їхній внесок в історію цього краю та всієї України можна вивчати безкінечно, — зазначив він.

Під час перебування у Соснівці Бен Стоббі побував у колишній казармі для менонітів, які проходили альтернативну службу в лісовій команді Бердянського лісництва. Зараз тут місцевий підприємець Геннадій Аверін створює Зелену садибу, яку зможуть відвідувати групи туристів. Бен Стоббі не приховував емоцій, побачивши побутове приладдя та елементи хатнього інтер’єру, які збереглися ще від часів менонітів. Це, наприклад, шафа для посуду, плита з грубкою своєрідної «конструкції», одвірки тощо. А ще Геннадій показав гостям свою пасіку, створену на тому місці, де була пасіка менонітів. Все це Бену Стоббі дуже сподобалося. На його думку, незалежно від країни, в якій живе людина, вона має неодмінно знати історію свого народу.

— Наприклад, у нас в Канаді проживають представники  багатьох національностей. І важливо кожній людині знати своє коріння і показувати свою унікальність. На мою думку, так само і в Україні. Багато національностей , багато культур — проте одна спільна країна.

Більш детальна інформація про спілкування з краєзнавцями  та плани Бен Стоббі на сторінках газети «Новий день» від 01.07.2015 р.