image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Невтомні охоронці рідної природи

15:30 08.07.2015

Директор Елисеев Олег Иванович

7 липня Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 визначено днем професійного свята працівників природно-заповідної справи.  Цей день обрано невипадково, адже асоціюється він з прадавнім святом Івана Купала – з періодом, коли сонце приходить до зеніту, дає найбільше тепла та світла, виявляє свою чудодійну силу для рослинного і тваринного світу, а отже і для людини. Природа в цей час досягає апогею розвитку, тварини вже народили та підростили своїх діток, рослини розквітнули та набрали цілющих властивостей. Існує легенда, що в Купальську ніч розквітає чарівна квітка папороті і той, хто її знайде, той усе на світі знатиме, дістане скарби, матиме найвищий врожай та не боятиметься лихих сил.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТож, нібито сама природа сприяє святу спеціалістів територій, яки потребують особливого нагляду.  А піклуватися їм є чим. В Україні за роки незалежності загальна площа природно-заповідного фонду збільшилася більш ніж втричі і становить 6,08% від території країни.

Одним з найбільших в Україні став Приазовський національний природний парк.  Про те, як працює парк зараз, розповів його директор Олег Елісєєв.

— Можна сказати, що головне завдання, для вирішення якого нас створювали – ліквідовувати екологічну катастрофу — зникнення Молочного лиману – ми виконали, — відзначив директор національного парку, і додав, що велика заслуга в цьому, звичайно громадськості. Дзеркало лиману відновлене на 90 відсотків. Тепер парку треба відновлювати солоність води, необхідну для того, щоб водоймище  знову стало  «комфортним» для риби.

Одним з напрямів роботи Приазовського парку є охоронна діяльність. Співробітники служби охорони парку проживають в основному на території обслуговування, тому можуть цілодобово контролювати ситуацію. Інспектори нацпарку  проводять величезну профілактичну роботу.  І місцевим, і тим, хто приїжджає розповідають, що можна робити на території парку, а що заборонене.  Крім того, інспектори проводять низку природоохоронних заходів – наприклад, прибирання території від сміття, як залишеного людиною, так і принесеного морем.

IMG_3604Близько 80 відсотків  території парку — водна гладінь, тому люди вважали за нормальне ловити там рибу в промислових об’ємах. Від цього співробітники парку  їх відучили. Потім стали активно боротися із засміченням території. Тепер, коли в парк повернулися птахи, мисливці вирішили, що можна приїжджати постріляти. Лише за 2014 рік за незаконне полювання на території парку було притягнене до відповідальності 19 мисливців.

Завдяки повсякденної наполегливої праці фахівців природно-заповідної справи громада нашого регіону зберігає красу і багатство рідної землі.