image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Чи треба підміняти здоровий глузд емоціями?

Харчування школярів, стан приміщень навчальних закладів та організація навчального процесу у зимовий період стали головними питаннями сорок шостої сесії Мелітопольської районної ради.

Незадоволення організацією ремонтних робіт в школах на сесійному засіданні висловила представниця батьківського комітету Костянтинівської школи Тетяна Горбань. Зокрема, жінка висловила невдоволення, що вікна у навчальних закладах міняють за кошт батьків.

На це начальник районного відділу освіти Тетяна Безбородих відповіла, що батьків до участі в реконструкції шкіл ніхто не примушує, а проблема заміни вікон актуальна майже для всіх навчальних закладів, але коштів на її вирі-шення поки що в бюджеті відділу освіти не вистачає. Наразі ці роботи розпочаті лише в п’яти навчальних за-кладах, які були в найгіршому стані, на них із районного бюджету було виділено ко-шти на створення проектів.

— На створення проектів по цих закладах на заміну вікон,  ще за старими цінами проектно-кошторисна документація передбачає 446 тисяч гривень по Астраханській школі, по Семенівській — 889 тисяч гривень, по Вознесенській гімназії «Орі-єнтир» — 600 тисяч, по Костянтинівському ліцею «Ерудит» — 700 тисяч гривень, на Новгородківську школу необхідно півмільйона, на заміну вікон у Високівській школі необхідно 430 тисяч гривень. В районному бюджеті немає ресурсів, щоб одразу виділити кошти на всі ці роботи, — пояснила Тетяна Безбородих.

Також представниця бать-ківського комітету зазначила, що минулорічні подовжені зимові канікули негативно вплинули на здоров’я дітей.

— Економте на чому хочете, але не на здоров’ї наших дітей. Виходить, що наші діти вчаться по сім-вісім уроків, а харчування передбачене тільки для молодших класів, у першокласників по шість уроків!

Але голова районної ради Олександр Мордик пояснив, що такі заходи були вимушеними, через скорочення лі-мітів використання природного газу на опалювання. «Це була необхідність, крайня необхідність в зв’язку з тим, що…  Ви знаєте ситуацію, яка склалася у державі. Рішення у минулому році було прийнято  з розрахунку доведених лімітів природного газу, які були зменшені на 30%. Саме через це довелося йти на непопулярні заходи», — наголосив районний очільник.

Начальник відділу освіти також пояснила, що зекономлені кошти — близько півміль-йона гривень, дають можли-вість розпочати новий опалювальний сезон.

— Наразі тарифи змінились, і якщо б цих коштів не було, я не знаю, як би ми розплачувались за газ на початку опалювального сезону цього року, — підкреслила Тетяна Безбородих.

Висловлені  претензії під-тримали декілька депутатів, і серед них Валерій Анєнко, який, до речі, працює на території Костянтинівської сільської ради. А депутат райради Анатолій Раков пояснив таку ситуаціїю тим,  що озвучені проблеми є своєрідним показником роботи саме тих народних обранців, які закріпленні за цією територією.

— Працювати слід кожного дня, а не тільки на сесії, тому що це піар. Юрій Олегович каже, що представникам батьківського комітету не дали висловитися. Та не повинен депутат, який відповідає за роботу на тій дільниці, допускати таких ситуацій. Батькам слід було прийти на прийом до голови райради, а голова райради повинен після того  ви-кликати депутата, який працює на цій дільниці і сказати, що депутат не працює!

В свою чергу депутат райради Євген Любцов висловив думку, що активність деяких депутатів на сесії напряму пов’язана із майбутніми виборами до місцевих рад.

Депутат райради Юрій Єсипенко попросив пояснити, яким чином обиралась база відпочинку для оздоровлення демобілізованих воїнів АТО.  Керуюча справами апарату райради Алла Полуліх, яка очолювала комісію з обрання оздоровчого закладу, пояснила, що районна програма з оздоровлення воїнів АТО мала фінансові обмеження, тому базу відпочинку вибрали ту, де цінова політика відповідала можливостям програми.

В свою чергу заступник начальника районного управління соціального захисту населення Тетяна Захарченко зазначила, що нарікань на відпочинок від воїнів АТО не надходило.

Депутати затвердили текст звернення до Кабінету Мі-ністрів та Верховної Ради України, в якому народні обранці просять вирішити проблему фінансування індексації зарплатні бюджетним працівникам, зокрема, медикам. Також депутати затвердили перерозподіл бюджетних коштів та звіт про виконання районного бюджету за перше півріччя поточного року.