image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Для реформ потрібна ще більша координація дій влади – Президент

14:52 16.09.2015

Ситуація в країні потребує подальшого збільшення чіткої скоординованої роботи органів влади з проведення реформ, наголошує Президент України Петро Порошенко.

«Те, що спромігся в таких умовах зробити наш Уряд, безумовно, заслуговує позитивної оцінки. Але ні на мить не маємо забувати, що суспільство вкрай незадоволене темпами і глибиною реформ, і сьогоднішнє рішення цієї проблеми не усуне. Не знімаю відповідальності і з себе», – сказав Глава держави під час розширеного засідання Кабінету Міністрів, присвяченого планам поступового підвищення соціальних стандартів.

Президент підкреслив, що Уряд у найближчі місяці повинен закріпити незворотність макроекономічної стабілізації, забезпечити продовження ефективної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. «У нас з 22 вересня до початку жовтня буде чергова місія МВФ. І ми домовилися з пані Лагард, що було б дуже добре, щоб було прийнято у жовтні рішення про надання Україні чергового траншу 1,7 мільярди доларів. Нам конче потрібні ці гроші. Вони також будуть забезпечувати стабільність нашої держави», – зазначив Петро Порошенко.

Водночас Президент підкреслив, що, крім залучення коштів, Україні потрібні прямі інвестиції.

За словами Глави держави, МВФ вже бачить позитивні сигнали для інвесторів, але потрібне прискорення реформ по всіх напрямках, насамперед в частині дерегуляції і податкової реформи, яка забезпечить необхідні стимули для економічного зростання.

Говорячи про збільшення соціальних стандартів, Президент наголосив, що це не разове рішення, наступного року воно має продовжитися, для чого вже зараз плануються кошти в бюджеті на 2016 рік.

Глава держави підкреслив, що пріоритетними є і кроки з виконання умов для забезпечення безвізового режиму з ЄС. «У нас зараз працює місія щодо оцінки, є надія, що ми матимемо позитивний результат. Я просив би, щоб ми всі доклали максимум зусиль для того, щоб навіть в цих складних умовах українці отримали право безвізової подорожі до Європи. Повноцінне функціонування зони вільної торгівлі з Євросоюзом, яке запускається з 1 січня 2016 року, допоможе нам знайти постійну економічну альтернативу політизованому і ненадійному російському ринку, закриття якого було політичним шантажем і стало одним із елементів агресії Росії проти нашої незалежної держави», – сказав Петро Порошенко.

Також Президент назвав важливим тактичним завданням забезпечення країни енергоносіями на зимовий період, яке реалізується в рамках стратегії на зменшення енергетичної залежності від Росії. «Це дуже добре, що часи, коли Росія шантажувала не лише Україну, а всю Європу вентилем, – вже в минулому», – сказав Петро Порошенко.

Підводячи риску, Президент зазначив: «Якщо для вирішення цих проблем потрібні зміни, ми вчора про це говорили з Прем’єр-міністром, зміни у владній команді, зміни в Уряді, будь-які зміни, – я прийму це рішення, як належне». Звертаючись до присутніх, Глава держави сказав: «Рішення – за вами, за коаліцією, за Верховною Радою, але ми маємо забезпечити спільну і ефективну співпрацю».