image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Безкоштовна вакцинація тварин триває

14:38 01.10.2015

В Мелітопольському районі з початку року зафіксовані випадки сказу худоби, яка утримується в приватних господарствах, та свійських тварин.

IMG_9854
За словами начальника держустанови «Мелітопольська районна лікарня ветеринарної медицини» Олександра Чернятіна, випадки хвороби зафіксовані в таких населених пунктах району, як Данило-Іванівка, Новомиколаївка, Астраханка, Долинське, Мар’ївка, Малий Утлюг.

Для недопущення поширення цієї небезпечної хвороби спеціалісти ветеринарної медицини виїжджають на території сільських та селищної рад району. «Вакцинація здійснюється один раз на рік, з напрацюванням імунітету через 11 місяців робиться ревакцинація. В Мелітопольському районі щеплення відбувається навесні для однієї частини району, для іншої — восени. Також є проміжні щеплення, які проходять влітку та взимку», — підкреслив Олександр Чернятін.

Щеплення тварин вже відбулося в переважній більшості населених пунктів району. «Станом на 1 вересня прищеплено 3342 собаки, 2025 котів та 152 голови великої рогатої худоби в населених пунктах, де були випадки сказу», — розповів ветлікар.

Напередодні вакцинальної кампанії власники тварин сповіщаються про місце і час її проведення: «Сільські та селищна ради попереджають мешканців про майбутню процедуру. Також дільничні працівники розвішують відповідні об’яви. Проводиться профілактична та роз’яснювальна робота з населенням стосовно вагомості подібних процедур», — запевнив Олександр Чернятін.

IMG_9843Олександр Чернятін запевнив, що охочих до проведення щеплення тваринам є достатньо. Але є і такі, хто категорично відмовляється від процедури. «Списки таких осіб ми подаємо до сільських та селищної рад. В результаті цього з порушниками працюють сільські голови, депутати, які переконують людей у необхідності проведення щеплення заради здоров’я людей», — повідомив Олександр Чернятін.

Посадовець розповів, що під час одного з виїздів, який відбувся у селі Вознесенка, проводилося планове щеплення від сибірської виразки. «В цьому населеному пункті був досить тривалий карантин — 3 роки. Люди оголосили бойкот та не схотіли прищеплювати тварин, обґрунтовуючи це постійними карантинними обмеженнями». Олександр Чернятін впевнений, що мешканці Вознесенки все ж змінять своє ставлення до ситуації після проведення з ними роз’яснювальної роботи.

До того ж, за словами ветлікаря, вакцинація проводиться безкоштовно. Але сплачується невелика сума за введення препарату, яка становить 2 грн. 87 коп. за одну голову.

Олександр Чернятін закликав всіх власників тварин не нехтувати профілактичними щепленнями і своєчасно звертатися до медустанов у разі виникнення проблем.