image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Активісти заблокували шляхи до Криму

IMG_1385Кримські татари України разом із українськими громадськими активістами з 20 вересня продовжують безстрокову акцію, під час якої вони не пропускають до окупованої території Криму українські вантажівки, які везуть продукти харчування та інші товари, призначені для продажу.

За цей час активістам вдалося пов-ністю припинити комерційні перевози в бік окупованого півострова, а також затримати водія-наркомана та навіть посібників терористичних об’єднань так званих Донецької та Луганської народних республік. Керівник Одеського «Правого сектора», речник штабу «Блокади Криму» Сергій Стерненко розповів, що загалом ситуація на блок-постах на Чонгарі спокійна. Та все ж активістами було затримано двох чоловіків, один з яких був коригувальником так званої ЛНР, а інший співпрацював з самопроголошеною ДНР. Учасники блокади зазначають, що при затриманні правопорушників вони активно співпрацюють з правоохоронними органами. Весь час блокади на блок-постах знаходяться мелітопольські активісти та кримські татари. Вони разом облаштовують побут та готуються до зими.
З продуктами харчування та в облаштуванні наметів активістам допомагають волонтери.
— Багато орендаторів з Херсонської області, Енергодару приїжджають, привозять нам продукти харчування. Вони передали нам 700 кілограмів огірків та помідори, — розповів голова Мелітопольського кримськотатарського комі-тету «Азат» Ділявер Сейтумеров, який бере активну участь в акції. Учасники блокади Криму зазначають, що пасажирський транспорт та приватні авто пропускають без перепон. Для цього лише треба показати багажник машини. Загалом, за словами Ділявера Сейтумерова, люди ставляться до цього з розумінням, але без форс-мажорів не обходиться. Щодо продуктів харчування, то їх можна провозити, але не для реалізації. В середньому, за словами Ділявера Сейтумерова, кількість харчів на одну особу може дорівнювати 50 кілограм, але різних продуктів, не можна провозити горілчані вироби.
Активісти наголошують, що останнім часом зросла кількість провокацій, які направлені на дискредитацію заходу. Щоб уникнути маніпуляцій, до перевірок авто залучені й працівники міліції. За словами учасників блокування шляхів на Крим, така акція має привернути увагу до проблем окупованої території та кримських татар, які найбільше потерпають від свавілля російських владних структур.