image image image image image
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Отруєння грибами. Симптоми і профілактика

10Щорічно на території Запорізької області реєструються випадки отруєння грибами. Осінь – традиційний сезон збору грибів. Саме на цей період припадає пік отруєнь грибами. Отруєння грибами може мати дуже серйозні наслідки для здоров’я. Тому, знання симптоматики отруєння грибами та першої допомоги при таких станах дозволить вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм рідним та близьким і навіть врятує життя!

Отруїтися можна не тільки, власне, отруйними грибами, але й умовно їстівними (якщо вони були неправильно приготовані) і навіть їстівними грибами, які росли, що дуже характерно для Запорізької області, в екологічно неблагополучних районах та накопичили шкідливі речовини.

Також важливо пам’ятати, що діти і літні люди переносять отруєння грибами найбільш важко. Симптоми отруєння грибами зазвичай проявляються не відразу, а в діапазоні від півгодини до доби (в залежності від того, яким саме грибом отруївся хворий), іноді перші симптоми проявляються через 2-3 доби. Типовими симптомами є блювота, пронос, спрага, судоми, сильні болі в животі, слабкість, запаморочення, головний біль, двоїння в очах.

Хворого вкривають, до ніг і живота прикладають теплі грілки, при нудоті і блювоті дають пити маленькими ковтками підсолену воду (1 чайна ложка солі на склянку води). При різкої слабості показані міцний солодкий чай, чорну каву. Можна давати молоко і мед. Ні в якому разі не можна вживати алкогольні напої, оскільки спирт сприяє всмоктуванню в організм грибної отрути. Залишки грибів, що викликали отруєння, потрібно передати лікареві для дослідження — це полегшить наступне лікування.

Щоб уникнути отруєння грибами, потрібно вміти відрізняти отруйні гриби від їстівних, особливо уважно вивчивши відмінності тих отруйних грибів, які зовні схожі на їстівні. Ніколи не вживайте в їжу невідомі вам або сумнівні гриби. Купуючи гриби в несанкціонованих місцях торгівлі, у невідомих осіб, ви піддаєте себе небезпеці. Не затягуйте з обробкою грибів після збору та виконуйте всі правила приготування – тоді отруєння грибами вам не страшно.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ГРИБНИКІВ

При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі та готуванні грибів.

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

Гриби, що ви чи не знаєте які викликають сумніву, не слід вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.

Коли ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важлива ознака, зазначена в попереднім правилі.

Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору.

Якщо ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркий, дратівні шлунок речовини. Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

При зборі зморшків потрібно завжди пам’ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип’ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов’язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.

Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані.

Не їжте гриби в сирому виді.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння чи цибулини срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Управління соціально-гігієнічного моніторингу Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області